Bert Karlsson och bostadssituationen i Sverige

Bert Karlsson tillverkar nån sorts husvagn vid namn ”Rullebo” på 30 kvadrat, som han säljer för nästan 600 tusen kronor. Den närmaste konkurrentens alternativ är ännu dyrare, den ligger runt 800 tusen.

Karlsson brukar ofta sitta i sina videoklipp och livesändningar  i ”Berts Värld” på youtube och tala gott om Rullebo. Han är mycket positiv till sina husvagnar och tror att de kan ändra på bostadssituationen i Sverige…

Alltså, jag kan väl säga att han är en rolig gubbe som av och till faktiskt har något vettigt att säga, även om han oftast bara rabblar på och svamlar som om han vore full. Han har sällan någon egentlig koll på det han uttrycker sig om men gillar ändå att ha åsikter. Han verkar tro att han håller på att bilda en politisk folkrörelse att skrämma makthavarna med genom att sitta och svamla i sin youtube-kanal, som ändå till stor del mest går ut på att göra reklam för hans personliga affärer, som exempelvis då att sälja Rullebo.

Men att de där husvagnarna skulle ändra på bostadssituationen ser jag som rätt löjeväckande: Trailertrash har inte över en halv miljon kronor att hosta upp utan vidare, och den som kan fixa så mycket pengar behöver inte knöka in sig på 30 kvadrat utan kan köpa en lägenhet.

Men det finns något annat som kan ändra på bostadssituationen i Sverige: Ödehus. De finns överallt, många tusen ödehus som står och förfaller och förr eller senare bara rivs. Istället för att riva dem, kan man se värdet i dem, ta tillvara på dem, rädda dem från förfall, renovera dem.

Ödehus kan köpas för symboliska summor. SVT har gjort ett reportage om en kvinna som köpte ett ödehus för 35 tusen- jämför det med vad Karlssons husvagn kostar…

Visst, du måste lägga ner lite arbete på dem. Lite själ, hjärta, svett och slit. Det blir inget enkelt projekt, men du har ett hem efteråt. En riktig villa och ingen djävla släpvagn på 30 kvadrat.

Och stat och kommuner skulle kunna göra nån sorts projekt av det här. Att rädda ödehusen skulle dels kunna leda till att massor av folk fick billiga bostäder, dels att ännu fler under en period hade arbeten och inte bara drog omkring med händerna i byxfickorna. Efteråt skulle de ha lärt sig något.

kan bostadssituationen ändras. Men det förstås- Karlssons feta plånbok blir ju inte fetare av det… 

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bert Karlsson och bostadssituationen i Sverige

  1. Mr Snuggle skriver:

    Folk kunde själva få rusta upp ödehusen du nämner och sen bo där efteråt. Då skulle de ha både tillfällig sysselsättning och bostad. Och sen även erfarenhet inom hantverkskunnande, som kanske t.o.m. kan leda till någon fortsättning inom detta.

    Lösningen på bostadsbristen i storstäderna är ju inte direkt att bygga lyxlägenheter, liksom…Eftersom de flesta i behov av bostad inte har sådana pengar. Så den där idén du nämner, kunde faktiskt vara ett verkligt alternativ.

    • bergersjo skriver:

      Ja exakt. Nu finns det ju inget som hindrar folk från att göra så, men om kommunerna hjälpte till att styra upp det skulle det bli så mycket lättare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s