Jerzy Sarnecki frågar efter ORSAKEN till överrepresentationen i brottsstatistiken…Sven förklarar!

Brottsförebyggande rådet har efter 16 år återigen gjort en rapport med jämförelse mellan brottslighet hos utrikesfödda respektive inrikesfödda. Att utrikesfödda var överrepresenterade kom nog för de flesta inte som en chock, inte heller att andra generationens invandrare var ännu mer överrepresenterade. Blundar man för detta faktum får man nog vara rejält vänstervriden.

En man som är kraftigt vänstervriden är Kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki. För honom är det svårt att förstå själva orsaken till dessa överrepresentationer. Likväl ser han det som den viktigaste frågan.

Därför är jag hygglig och förklarar det hela på ett logiskt och enkelt plan för honom!

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället, Vlogg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Jerzy Sarnecki frågar efter ORSAKEN till överrepresentationen i brottsstatistiken…Sven förklarar!

 1. G skriver:

  ”SVT-profiler festade med toppolitiker

  SVT:s programledare Carina Bergfeldt, Rapports nyhetsankare Lisbeth Åkerman, tidigare S-ledaren Mona Sahlin och Centerledaren Annie Lööf var några av de medverkande på en fest i helgen. Tillställningen får kritik av medarbetare på public service som menar att det är fel att umgås privat med politiker som man ska granska.

  ”Vi som jobbar med public service ska inte sitta invirade i filtar med ledande politiker” – Sofie Dahlstedt, P4 Malmöhus”
  https://www.varldenidag.se/nyheter/svt-profiler-festade-med-toppolitiker/repuhx!j5ENxXB0pT5s0@g7VXpVAw/

  Som om inte nedan redan innan var illa nog för Bergfeldt som PS-anställd.

  ”SVT-medarbetare riktar hård kritik mot Carina Bergfeldts Afghanistan-insamling”
  https://web.archive.org/web/20210820151030/https://www.dn.se/kultur/svt-medarbetare-riktar-hard-kritik-mot-carina-bergfeldts-afghanistan-insamling/

 2. G skriver:

  Apropå BRÅ-rapporten. De vanliga idioterna, inklusive politiker, har ju redan börjat sopa under mattan och komma med de mest korkade bortförklaringar, precis som alltid.

  Det hade varit jävligt intressant om någon journalist som kan både danska och svenska, skulle kunnat jämföra med när DK:s motsvarighet till BRÅ släppt liknande rapporter i Danmark. Hur har då 1: Media agerat, vad har de skrivit, vilka ”experter” har medvetet sökts upp och tillfrågats av media för att bortförklara rapporten bäst det går. Och 2: Hur har politikerna reagerat från olika partier och vad har de svarat på frågan varför rapporten visar det den visar. För svensk media är fullkomligt upptagna med att tona ner och bortförklara BRÅ-rapporten på ett extremt sätt, en media som säger sig vilja ha folkets förtroende. Pfft!

 3. G skriver:

  ”Brå-rapporten om utlandsfödda får kritik i Göteborg

  ”Brå-rapporten blir en partsinlaga för främlingsfientlighet””

  På onsdagen släppte Brottsförebyggande rådet en ny rapport där det framgår att personer med invandrarbakgrund oftare är misstänkta för brott. DN har pratat med representanter för ungdomsverksamheter i Göteborgstadsdelarna Angered och Biskopsgården – som är kritiska till rapportens resonemang och syfte.

  – Det blir som en partsinlaga för främlingsfientlighet, säger Andreas Wetterberg, chef för fältassistenterna i Angered.
  ..[..].
  Andreas Wetterberg, chef för fältassistenterna i Angered i nordöstra Göteborg, tycker att rapporten är ofullständig – och till och med farlig.

  – Det är jättemärkligt att Brå säger att det saknas forskning, med tanke på att det finns hur mycket kriminologisk forskning som helst från de senaste hundra åren som förklarar överrepresentation. Även polisens rapporter har svar.

  Vad är det för svar?

  – Ja, utöver det de ändå tar upp med socioekonomiska faktorer, så spelar det ju roll hur man ser på sina livschanser. Om man upplever sig stå utanför samhället, så kanske samhällets regler och värderingar minskar en aning i betydelse också. Och om man har närhet till – som man har, i vissa av våra områden – förebilder som står på torget och är tydligt kriminella, så ökar också riskerna för att själv dras in i det.

  Vad är risken med en rapport som saknar de resonemangen?

  – Eftersom att man inte resonerar hela vägen ut, och hävdar att det inte finns forskning, så blir det som en partsinlaga – för främlingsfientlighet. Då börjar man hamna i att etnicitet i sig skulle kunna vara en förklaringsmodell… och det hade man ju hoppats att vi efter andra världskriget hade lärt oss att inte landa i sådana resonemang. För då backar vi ju tiden till skallmätningar, om jag tar i. Det kan bli obehagligt på riktigt om man inte för resonemanget hela vägen ut.

  Men att inte prata om hur det faktiskt ser ut, i siffror, kan väl också göda misstänksamhet och fördomar?

  – Jo men jag har inget emot att presentera siffrorna. Och egentligen – om man följer den allmänna debatten – så är det ju lägre siffror än vad vissa för fram. Men det som blir dumt är när de skriver att de tar bort de socioekonomiska förklaringarna, och ändå hittar en överrepresentation och sedan landar i att ”det här kan vi inte förklara” – då blir det upp till var och en, och då finns det en risk att man börjar titta på kulturella och etniska anledningar, men egentligen finns det hur mycket andra förklaringsmodeller som helst. Det finns väl inget facit, men väldigt många fler tänkbara förklaringar.

  Även Abdiaziz Abdikadir från Neutrala Ungdomsföreningen i Biskopsgården, en idrottsförening som även ägnar sig åt socialt arbete på ideell basis, är skeptisk till rapporten.

  Abdikadir säger att han inte ifrågasätter rapportens resultat, men däremot syftet med den. Han är orolig för att den kommer att användas som politisk slagträ i fel sammanhang och resultera i att de grupper som pekas ut drabbas av mer lidande.

  – Vad är det man vill uppnå, vad är det man ska använda statistiken till? Det vill jag förstå. Det pratas hela tiden om utsatta områden, ”vi ska förebygga”, ”vi ska hjälpa”. Men om media och politiker redan har stämplat den här gruppen på ett negativt sätt kommer det bara bli ännu värre, säger han.

  Abdiaziz Abdikadir menar också att det är viktigt att fundera över vem som ligger bakom en anmälan när det kommer till misstankar om mindre grova brott.

  – Lagen ska vara lika inför alla, men så är det inte alltid. Om jag som svart kille går in i en butik är det mer sannolikt att jag blir förföljd av en vakt eller personalen, jämfört med en blond person. Så fort du inte ser likadan ut är du redan misstänkt.

  När det gäller grövre brott som inte kan förklaras av strukturell rasism anser han att man bör titta på anledningen till att dessa unga personer hamnar på den kriminella banan.

  – Om alla hade förutsättningen att klara skolan tror jag inte att de här killarna hade begått brott. Det är också vår erfarenhet, att de unga killar som klarar skolan också har klarat sig resten av livet.(forts)”
  https://web.archive.org/web/20210825113936/https://www.dn.se/sverige/bra-rapporten-blir-en-partsinlaga-for-framlingsfientlighet/

 4. G skriver:

  ””Man måste förstå varför det händer just de här människorna”

  Brås senaste brottstatistik får skarp kritik.

  SVT har träffat den ideella verksamheten Ung och Trygg som beskriver rapporten som stereotypisk om utrikesfödda personer. De vill istället se större fokus på de bakomliggande faktorerna till att människor hamnar i kriminalitet.

  – Man borde kolla på socioekonomiska situationer, segregation, våld i hemmet och familjesituationen, säger Soha Osma, grundare till Ung och Trygg.

  Hon jobbar ideellt med att skapa mötesplatser för unga och vuxna, och föreläser om trygghetsfrågor i bland annat Husby. Hon är kritisk mot att Brås rapport, som visar en överrepresentationen av utrikesfödda bland brottsmisstänkta, fokuserar på personernas födelseland.

  – Självklart ska man hitta sätta att förstå vilka personerna är, men samtidigt måste man förstå varför det händer just de här människorna. Det är där problematiken ligger.

  – Nu låter det väldigt mycket som att just människor som har föräldrar som är utrikesfödda blir kriminella. Som att det har en koppling till deras kultur och biologi. Det är inte rätt, säger Soha Osman.”
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/man-maste-forsta-varfor-det-hander-just-de-har-manniskorna
  https://web.archive.org/web/20210825210650/https://www.svt.se/nyheter/inrikes/man-maste-forsta-varfor-det-hander-just-de-har-manniskorna

  Video till ovan artikel.

 5. G skriver:

  ”Fredrik Sjöshult: Rapporten är en spegel av av misslyckad integration

  Brå-rapporten är en spegel av misslyckad integration i Sverige när andra generationens invandrare pekas ut som värst.
  15,3 procent av männen i den gruppen var misstänkta för brott under en fyraårsperiod.
  De hade inte stoppats av hårdare utvisningsregler och stängda gränser.
  Tack vare rapporten kommer fakta på bordet i diskussionen om invandrare och brott men en svaghet är att Brå bara redovisar ursprung för tjuvar och våldsmän – inte sexualbrottslingar.”
  https://www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/rapporten-ar-en-spegel-av-av-misslyckad-integration/
  https://web.archive.org/web/20210825192233/https://www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/rapporten-ar-en-spegel-av-av-misslyckad-integration/

  ”Helena Gissén: Brå har ingen förklaring – då fortsätter politiska grälet

  Till slut kom den, rapporten som Brå helst hade sluppit göra, och trots att den bara bekräftar vad ”alla redan visste”, att personer med utländsk bakgrund är överrepresenterade bland brottsmisstänkta, har det utbrutit politiskt bråk om slutsatserna.
  ..[..]..
  Av alla frågor på området har ingen varit så laddad som den om brottslighet kopplad till ursprung. Rapporteringen för några år sedan kring sexuella trakasserier och övergrepp på badhus och festivaler och trygghetsmätningarnas stigande kurvor över unga kvinnors utsatthet för sexualbrott fick till slut justitieminister Morgan Johansson (S) att be Brottsförebyggande rådet om en kartläggning. Moderaternas nya partiledning ville att gärningspersonernas ursprung skulle ingå i studien men ministern lät Brå avgöra själva. De hann inte, men slog ändå fast att det var lagändringar och ökad anmälningsbenägenhet som förklarade de stigande kurvorna.

  – Vi står inte under ockupation av muslimska män som våldtar våra kvinnor, raljerade kriminologen Jerzy Sarnecki.”
  https://www.expressen.se/nyheter/kronikorer/helena-gissen/bra-har-ingen-forklaring-da-fortsatter-politiska-gralet/
  https://web.archive.org/web/20210826182227/https://www.expressen.se/nyheter/kronikorer/helena-gissen/bra-har-ingen-forklaring-da-fortsatter-politiska-gralet/

 6. G skriver:

  ”Adam Marttinen, Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson, tycker att rapporten bekräftar att Sverige har haft en för stor invandring. Partiet har kallat justitieminister Morgan Johansson (S) och Brås generaldirektör Kristina Svartz till justitieutskottet för att diskutera statistiken och nödvändiga åtgärder.

  – Det är häpnadsväckande siffror som borde få fler partier att reagera på vilken invandringspolitik Sverige har haft och vilka konsekvenser den har fört med sig. Jag hoppas att rapporten för med sig en bred debatt om invandringsrelaterad brottslighet – det är nyckeln för att långsiktigt komma åt kriminalitet. Rapporten visar hur fast inbiten segregationen är i våra utanförskapsområden, och att den tar väldigt lång tid att komma åt, säger Adam Marttinen.

  Hur stor roll spelar socioekonomi?

  Det är ett kraftigt övervärderat argument. Man begår inte våldtäkt eller grov kvinnofridskränkning av socioekonomiska skäl. Det handlar om värderingar, kultur och ett samhälle fullt av motsättningar.”
  https://www.expressen.se/nyheter/v-oro-efter-rapporten-fran-bra-rasistisk-kontext/

  Bingo!

  Nedan ett i raden av sexualbrott pga ”afghanska socioekonomiska skäl”!…

  ”Afghantrio döms – våldtog förståndshandikappad kvinna”
  https://web.archive.org/web/20210826155422/http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:0jE5MrX8cNkJ:https://nyheteridag.se/afghantrio-doms-valdtog-forstandshandikappad-kvinna/&client=firefox-b-d&hl=sv&gl=se&strip=1&vwsrc=0

 7. G skriver:

  ”Adam Cwejman: Är jag en av de rasistiska patienterna?”
  https://www.gp.se/ledare/%C3%A4r-jag-en-av-de-rasistiska-patienterna-1.53426660

  Bra Ledare i dagens GP av Cwejman ang den extremt idiotiska ”granskning” om s.k rasism i vården som DN ville avslöja, men som inte alls handlar om rasism för de flesta normalt funtade människor.

 8. G skriver:

  SR Ekot har kraftigt redigerat sin artikel efter publicering utan att det öht framgår i tidsstämpeln för publicering. Aktivistjournalister på TT var inblandade i hur rubrik och text kom till från första publicering.

  Live version just nu:

  Brå: Utrikesfödda registreras oftare som brottsmisstänkta

  Utrikesfödda och deras barn är oftare misstänkta för brott, än de som själva är födda i Sverige och som också har föräldrar som är det.

  Resultatet visar att det är drygt 3 gånger vanligare för inrikesfödda, med två utrikesfödda personer att misstänkas för brott än inrikes­födda med båda föräldrarna födda i Sverige.”
  https://sverigesradio.se/artikel/bra-utrikesfodda-registreras-oftare-som-brottsmisstankta

  Arkiverad version från ca 1 timme efter publiceringen:

  ”Brå: Utrikesfödda registreras oftare som brottsmisstänkta

  Utrikesfödda och deras barn löper högre risk att att registreras som brottsmisstänkta. Det visar en ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå).

  Resultatet visar att det är 2,5 gånger så vanligt att registreras som brottsmisstänkt för utrikesfödda som för inrikes­födda med båda föräldrarna födda i Sverige. Och det är drygt 3 gånger vanligare för inrikesfödda, med två utrikesfödda personer att misstänkas för brott. ”
  https://web.archive.org/web/20210825085440/https://sverigesradio.se/artikel/bra-utrikesfodda-registreras-oftare-som-brottsmisstankta

 9. G skriver:

  ”För några år sedan hade ett dubbelmord varit jättestort”

  Sju ihjälskjutna bara i augusti. Sommarens skjutningar i kriminella miljöer liknar en våldsspiral utan slut.

  En ny internationell studie visar att Sverige sticker ut – inga av de europeiska länder som deltar ser samma ökning av skjutvåldet. Dubbelmordet i Tensta och morden i Fittja och Linköping spär på den mörka statistiken.

  Dagen efter mordet i Tensta skriver Manne Gerell, kriminolog och docent vid Malmö universitet på Twitter om att fem dött i skjutningar i augusti. Linköping, Helsingborg, Enköping, två i Stockholm: ”Utan att det är någon jättegrej. Vi har nog alla blivit avtrubbade.”

  – Ribban har höjts, så är det. Nu räcker det inte med ett dubbelmord för att vi ska reagera. När två barn skadades reagerade vi men vad krävs nästa gång? Ett spädbarn? Eller fem skjutna, säger Manne Gerell.

  – Det är tragiskt att vi har vant oss. Det har blivit normalisera”
  https://www.expressen.se/nyheter/for-nagra-ar-sedan-hade-ett-dubbelmord-varit-jattestort/
  https://web.archive.org/web/20210826195345/https://www.expressen.se/nyheter/for-nagra-ar-sedan-hade-ett-dubbelmord-varit-jattestort/

  Lite tråkig Exp. ger utrymme till aktivister som Camila, som sägs vara kriminolog och expert på gängen. MiT skrev ju om henne i fler blogginlägg. Och även Nyheter idag. Från 2019 kan man läsa och påminna sig själv. Alltid bra veta vad alla dessa ”kriminologer, experter” etc tidigare har sagt/påstått i media.

  ”Kriminolog intervjuades – SVT glömde berätta att hon är socialdemokrat

  Camila Salazar Atías argumenterar mot att föra statistik över var kriminella kommer ifrån. Hennes förklaringsmodell är att ”det handlar inte alls om etnicitet”. Trots det vill hon inte ha statistik.

  – Man är ute efter att svartmåla, att peka på att vissa grupper begår mer brott, säger socialdemokraten Salazar Atías i inslaget.”
  https://nyheteridag.se/kriminolog-intervjuades-svt-glomde-beratta-att-hon-ar-socialdemokrat/

 10. G skriver:

  ”Altstadt: Morgan Johansson ljuger om Brå-rapport

  Morgan Johansson ville först inte ha någon ny Brå-rapport om brott och härkomst och påstod felaktigt att det redan klarlagts att socioekonomiska faktorer förklarade invandrares överrepresentation. Nu när den nya Brå-rapporten släppts fular han på nytt om kriminalitet och klassklyftor.”
  https://bulletin.nu/altstadt-morgan-johansson-ljuger-om-bra-rapport
  https://web.archive.org/web/20210828164630/https://bulletin.nu/altstadt-morgan-johansson-ljuger-om-bra-rapport

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s