Tjocka släkten talar skånska på Lunda-torget!

Det har talats mycket i media om måndagens ”storbråk” i Lund. Gammelmedia har oftast beskrivit det som ”svartklädda män” från två ”familjer”, men ibland har det ärligare framkommit att det rör sig om ”släktbaserade kriminella nätverk”.

För nog att det kan finnas många svartklädda män i två familjer, men ska det handla om 60 personer, då är det nog ändå fler familjer än bara två…

Varför är det av allmänhetens intresse vilken färg dessa bråkiga lundapågar hade på sina kläder kan man kanske undra? Kanske vore det mer intressant att veta vilka två släktbaserade kriminella nätverk det rörde sig om, och varför de slogs med varandra?

Och varför är det fortfarande förbjudet att kalla ”släktbaserade kriminella nätverk” vid deras rätta uttryck- kriminella klaner– i svensk media?

Vill du stödja mitt arbete? Swish: 0730467053

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället, Vlogg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Tjocka släkten talar skånska på Lunda-torget!

 1. G skriver:

  ”Widar Andersson: Det är inte rasism att betala för sin biljett.”
  https://folkbladet.se/nyheter/artikel/det-ar-inte-rasism-att-betala-for-sin-biljett/j8p7deyl

  ”Widar Andersson: När grupperingar blir viktigare än gruppen”
  https://folkbladet.se/nyheter/artikel/allvar-nar-folk-skrattar-at-maktens-grupperingar/r2mgz93j

  MVG till Widar för dessa två.

 2. G skriver:

  Normalt liv? Säkert.

  ”Anhörigas ord om IS-kvinnorna: ”Bör förhöras och utredas”
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/anhoriga-om-anlanda-is-kvinnorna-sinnesro-for-den-eviga-skammen

  • bergersjo skriver:

   ”IS har tolkat religionen fel och min dotter lurades av det. IS har skadat hela religionen och smutsat ner oss muslimer”
   Ja, säkert. Islam är ju fredens gulledutt-religion ju.

 3. G skriver:

  17 Dec 2020…

  ”IS-kvinna från Norrköping lyfte svenska bidrag i Syrien – i fyra år

  Försäkringskassan har försökt kräva tillbaka delar av utbetalda barnbidrag, flerbarnstillägg och underhållsstöd – totalt 198 006 kronor, men utan framgång.

  – Vi känner till och har koll på de som rest dit. Vi har tät kontakt med Säkerhetspolisen gällande ”våra” IS-resenärer, säger Richard Tjernström, Norrköpings kommuns säkerhetschef till SVT Nyheter Öst.

  Är Norrköpingskvinnan och barnen på väg hem nu?

  – Vi har ingen information om att någon är på väg hem i nuläget.”
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/is-kvinna-fran-norrkoping-lyfte-svenska-bidrag-i-syrien-i-fyra-ar

  Det var då. Då var hon kvar i Syrien.
  Men nu är hon ”hemma” igen, hon är en av kvinnorna som anlände i Sverige.

  7 Sep 2021…

  ”Här är IS-kvinnorna som fått komma hem

  ”I Sverige väntar samtidigt krav från Försäkringskassan på hundratusentals kronor som felaktigt betalats ut till en av kvinnorna under hennes tid hos IS i Syrien.

  – Det lär bli en lång avbetalningsplan, misstänker jag, säger Thomas Falk, nationell samordnare mot organiserad brottslighet på Försäkringskassan.”
  https://www.expressen.se/gt/har-ar-is-kvinnorna–som-fatt-komma-hem/

  Ej läst expressens ovan då det är betalartikel.
  Men har läst denna nedan, också betalartikel, den handlar bland annat om expressens artikel.

  ”IS-kvinnan är skyldig staten 198 000 kronor”
  https://folkbladet.se/artikel/lz2wqepl

  • bergersjo skriver:

   Hahaha! Hon kommer inte betala tillbaka en krona. Tvärtom kommer hon fortsätta vara en igel som suger åt sig ännu mer ur ”välfärdsstaten”.

 4. G skriver:

  InfluerarVänsterns & förortens sjuka offermentalitet visar ännu en gång att den är riktigt, riktigt obehaglig!

  ”Sjöng ”orten”-sång i TV4 – kritiseras: ”Avhumaniserade”

  Claes Malmberg och Petra Mede kritiseras för att skämta om skjutningar och människor som bor i förorten i ”Parlamentet” i TV4.

  Kritiken framförs bland annat av aktivisten Nattalie Ström Bunpuckdee.
  – Det är inget annat än att visa hur avhumaniserade vi har blivit, säger hon.

  Samtidigt slår Johan Janrell, producent för ”Parlamentet”, i från sig kritiken.
  ”Det är inte programmets jobb att vara oförargligt”, skriver han i ett sms.

  Claes Malmberg, 60, skämtar i det senaste avsnittet av ”Parlamentet” om skjutningar i förorten. I programmet sjunger komikern en omskriven text till den kända barnvisan ”I ett hus vid skogens slut”. Texten Malmberg sjöng löd:

  ”I ett hus i ortens slut, liten gangster tittar ut
  Svenne lobba brann så fort knacka på dess port
  Hjälp ack, hjälp ack, hjälp du mig
  Annars skjutas mig
  Kom ja, kom i huset in, låt mig flå ditt skinn.”

  Petra Mede, 51, följde sedan upp med ett skämt om att en langare skjutits utanför hennes port.

  – Det är så många offer och så mycket lidande, säger Petra Mede i programmet och fortsätter:
  – I lördags sköts en langare precis utanför min port, så jag fick ingenting på hela helgen.

  I sociala medier får Claes Malmberg och Petra Mede nu kritik för skämten och på deras Instagram-konton har flera kommenterat arga och nedsättande kommentarer.

  Under onsdagen publicerade hon ett inlägg på Instagram om programmet. I skrivande stund har inlägget över 14 000 gillamarkeringar.

  – Det här är inte satir. Att man gör sig rolig genom att sjunga den här vaggvisan eller referera till våra bröders död som ”en langare sköts utanför min port”, det är inget annat än att visa hur avhumaniserade vi har blivit, säger Nattalie Ström Bunpuckdee.

  – Vi får inte andas, vi får inte sörja, vi får inte leva. Och sedan ska man, på allt det här, på bästa sändningstid applådera och skratta åt att folk dör här.

  I sociala medier får Claes Malmberg och Petra Mede nu kritik för skämten och på deras Instagram-konton har flera kommenterat arga och nedsättande kommentarer.

  Claes Malmberg menar att han kan förstå kritiken, samtidigt påpekar han att ”Parlamentet” är ett satirprogram.

  – Det var inte min mening att håna vare sig förort eller människor som lider. Utan snarare så tror jag ibland att humor kan vara en väg att ännu mer förstå allvaret i det.

  – Men som sagt, som med all satir så kan det givetvis missförstås. Har den gjort det så är det givetvis inte min mening att få folk att bli upprörda eller arga. Det var ett humorprogram som är byggt på satir i alla år där det har sagt sådana här saker hela tiden i princip.

  Han fortsätter:

  – Är det så att folk känner sig kränkta och upprörda så ber jag givetvis om ursäkt.

  Är det du själv som skrivit skämtet?

  – Nej det är det inte, jag gör något som jag får i ett manuskript och sedan så läser jag ju givetvis vad jag tycker att man ska göra och inte göra. Det här är ju något man får ta upp med ansvarig utgivare i så fall, de har det yttersta ansvaret.

  Samtidigt menar Claes Malmberg att han kan säga ifrån om han skulle känna att det är ett manus han inte vill göra.

  – Jag bedömer och läser de manus och förslag på humor jag får. Det är klart att i den meningen är ju jag skyldig, jag hade kunnat säga att det här vill jag inte göra, det här tycker jag inte är roligt.

  I ett sms till Expressen skriver Johan Janrell, producent för ”Parlamentet”:

  ”Vi har också sett kritiken, och det är inget konstigt att folk reagerar. ‘Parlamentet’ är politisk satir och det är inte programmets jobb att vara oförargligt.”

  Vidare skriver Johan Janrell att panelmedlemmarna inte spelar sig själva i programmet utan att ”de karikerar och överdriver”.

  ”’Parlamentet’ tar upp aktuella ämnen genom att skämta om dem, i det här fallet våldsproblematiken. Det är inget hån mot de som drabbas, det hade varit mer av ett hån att undvika ämnet.”

  ”Skämten i programmet är en blandning av improvisationer och manusbundet, och sedan sitter mycket av humorn i leveransen och tajmingen. Det är inte TV4:s sak att recensera skämten eller censurera. Vi tar inte ställning i sak eller smak, vår bedömning var att det här går att sända.””
  https://www.expressen.se/noje/sjong-orten-sang-i-tv–kritiseras-avhumaniserade-/

  ”Nattalie Ström Bunpuckdee: ”De hånar vår död på bästa sändningstid”

  Gång på gång. De har alltid gjorts narr av hur vi pratar, hur vi klär oss, hur vi ser ut.

  Men det har även gjort karriärer, filmer, serier böcker av vår kultur OCH inte minst våra tragedier. I 99% av fallen så är de som profiterar på oss vita icke-förortsbor.

  Med det sagt, att sjunga en vaggvisa om våra tragiska mord som drabbat och fortsätter drabba oss, med en tillgjord dialekt ska vara något att skratta och applådera åt visar så tydligt och konkret hur avhumaniseringen tar form.

  Att också prata om en person som mist sitt liv med ”en langare sköts utanför min port” är att så bildligt visa klassskillnader och främst människosyn.

  Det kan inte bli tydligare när det på bästa sändningstid med några av Sveriges mest välkända profiler sjunger och hånar vår död med en hel publik som skrattar och klappar händerna att våra liv inte anses vara lika värda.

  Och jag har alltid sagt och upprepar: humor är bara en förlängning av ens riktiga åsikter! Inte ett ”sätt att belysa ett problem o skapa diskussion”. Det är skitsnack. Stå för er människosyn och sluta slingra er och försvara era vita rasistiska vänner.

  Med största sannolikhet kommer det inte åtgärdas, inga ursäkter och ingen egentligen som bryr sig förutom vi. När ska de hållas till svars? Ta ansvar? Varför ska det alltid ligga på oss?”
  https://nyheter24.se/debatt/969920-nattalie-strom-bunpuckdee

  Uppe i 27 000 ”gilla” nu!

  ”Kändisarna rasar mot Parlamentet: ”VIDRIGT”

  Komikern Claes Malmbergs sång om orden i förorterna har väckt avsky i sociala medier. En som reagerat är aktivisten Nattalie Ström Bunpuckdee som nu får medhåll av bland andra skådespelaren Evin Ahmad och artisterna Sabina Dumba och Stor.

  Nu reagerar flera andra svenska kändisar och kommenterar under Ström Bunpuckdees Instagraminlägg.

  Skådespelaren Evin Ahmad, matinfluensern Camilla Hamid, artisten 1Cuz och influneserserna Antonija Mandir och Jasmine Gustafsson kommenterar alla inläggen med fler spyande smileys.

  Entreprenören Isthar Touailat skriver: ”Ångesten när man inser att man ”råkade” gå för långt och att detta går viralt. Fy fan vad jag är trött på det här. Tack för att du delar.

  ”VIDRIGT” skriver influensern Emma Hellström.”
  https://nyheter24.se/noje/tv/969954-kandisarnas-rasar-mot-parlamentet-vidrigt

  Och vilka ”kändisar” sen. Att kriminelle gangsterrapparen 1Cuz har ”gillat” och håller med kritiken och endast kallas ”artist” av N24 skribenten ovan gör ju bara det hela än mer tragikomiskt. Om man söker på ”kriminell gangsterrappare 1cuz” så finner man: https://www.google.com/search?q=kriminell%20gangsterrappare%201cuz

  ”Massiv kritik mot Parlamentet – TV4 svarar: ”Inget konstigt”

  Flera tittare reagerade med avsky gentemot sången på sociala medier, däribland aktivisten Nattalie Ström Bunpuckdee som ligger bakom Instagramkontot @insaneninja7.

  Kritiken har även haglat in på TV4:s egna sociala medier, och under onsdagskvällen bemötte Johan Janrell, exekutiv producent på Parlamentet, tittarnas starka reaktioner.

  ”Vi har sett kritiken, och det är inget konstigt att folk reagerar. Parlamentet är politisk satir och tar upp aktuella ämnen genom att skämta om dem, i det här fallet våldsproblematiken”, skriver han till Nyheter24 och fortsätter:

  ”Våra komiker spelar karikatyrer av politiker, skämten bygger på att de är absurda. Det är inget hån mot de som drabbas av våldet, det hade varit mer av ett hån att undvika ämnet.”
  https://nyheter24.se/noje/tv/969908-massiv-kritik-mot-parlamentet-tv4-svarar-inget-konstigt

  ”På Malmbergs Instagram flödar kommentarerna från förortsbor som hotar, förolämpar och kräver offentlig avrättning av densamme. På grund av ett skämt. Man tror knappt att det är sant.

  Själv tycker jag att det är fruktansvärt att dessa människor inte kan ta ett skämt, som för övrigt inte ens handlar om offer utan om dessa allmänt glorifierade och skyddade våldsmän. Vad tycker Flashback? Är det rätt eller fel att attackera Malmberg på grund av detta?”
  https://www.flashback.org/t3354734

  Apropå det Dahlberg skrev för nån dag sedan. Det går applicera här också. Det är en liten men väldigt högljudd aktivistisk offerminoritet som gapar och skriker sig hesa över sådana här grejer, som lever i den sjuka offerbubblan dag in och dag ut, och som ges offerplats i media för sin s.k ”kritik” och driva sin förtryckande agenda där. Den tysta majoriteten av ”vanligt folk” har varken tid, lust eller intresse av att hålla på på detta sätt i sociala medier där offerminoriteten lever stora delar av sina liv med likasinnade, utan antingen skrattar man och gillar det, eller inte, sedan är det bra och man går vidare i livet.

  ”I fråga efter fråga får majoriteten stå tillbaka för mindre, ofta röststarka gruppers intressen.”
  https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/varfor-bryr-sig-ingen-om-den-tysta-majoriteten/

  P.S.

  Tidigare från den kloka offerdrottning Nattalie Ström Bunpuckdee i Maj 2021, om patriarkat och rasprofilering bland annat…

  ”Efter Snabba cash: Kritik mot influencers som härmar förortsslang”
  https://nyheter24.se/noje/960390-efter-snabba-cash-kritik-mot-influencers-som-harmar-forortsslang

  Och ett känt namn som stämde in i kritiken var såklart…

  ”Atilla Yoldas: Sluta skämta om vårt språk efter du sett ”Snabba cash
  https://web.archive.org/web/20210510112402/https://www.expressen.se/kronikorer/atilla-yoldas/sluta-skamta-om-vart-sprak-efter-du-sett-snabba-cash/

  Hanif B gav sig in i offerdebatten och skrev mycket bra om detta…

  Och sedan följde en diskussion mellan Yoldas och Per Lindgren (M). Vem som är mest logisk och öppensinnad när det kommer till detta är ju lätt att se. Vänstern har inte en suck pga sin offermentalitet och en extremt förtryckande syn på sådant här som är jävigt obehaglig.

  Och till sist, även Omar skrev tidigare i maj kritiskt och befriande bra om offerdrottningar som Yoldas & Nattalie.

  ”MOHAMED OMAR: Sluta lalla och börja chilla, Atilla!”
  https://detgodasamhallet.com/2021/05/13/mohamed-omar-sluta-lalla-och-borja-chilla-atilla/

  • bergersjo skriver:

   Lättkränkta idioter. Hamnade i en debatt på facebook bland vänsterfånar som kallade dessa skämt för ”rasism”. Vad som var rasistiskt kunde de naturligtvis inte säga.

   Att Bunpuckdee kallar gangsters för sina BRÖDER tycker jag visar att hon själv är en ytterst obehaglig figur.

  • G skriver:

   Sedan så undrar jag varför människor av detta slaget alltid anser det rimligt att utse sig själv till officiell talesperson för X grupp och tala/skriva om ”vi” och ”oss”. Det är som om alla färgade/svarta/bruna i Sverige tycker om och håller med det som Kitimbwa Sabuni och c/o kommer med från Afrosvenskarnas org, eller liknande orgs/rörelse. För att inte ta muslimer och att en företrädare för en moske eller imam talar för alla muslimer pga följer samma sagobok. Det funkar inte så. Varför tänker inte fler till när dessa självutnämnda offertalare tillåter sig tala för en hel grupp människor, som om alla som bor i en viss stadsdel eller område håller med och har samma åsikt i en viss fråga. Nej! Och problemet är som vanligt att den motsatta sidan till offeraktivisterna inte hörs någonstans, speciellt inte i media.

   Och hoppas verkligen att Claes är väl förbered och läser på riktigt, riktigt rejält om vilka offerhjärnor det är som han ska möta, med logiska och smarta sunt förnuft-argument för att gå segrande ur den kommande debatten i SVT:s Mötet, som tydligen blev nödvändigt efter offerkritiken….

   ”Claes Malmberg svarar på ”Parlamentet”-kritiken i ”Mötet”

   Claes Malmberg har fram tills nu inte velat prata med media om händelsen och skriver till GP att han endast kommer att diskutera händelsen i SVT-programmet ”Mötet”.

   ”(Jag) hoppas att vi där kan få till ett samtal som för ner den här frågan till rimliga proportioner”, skriver Claes Malmberg i ett sms.

   Programmet kommer att spelas in under nästa vecka.”
   https://www.gp.se/kultur/kultur/claes-malmberg-svarar-p%C3%A5-parlamentet-kritiken-i-m%C3%B6tet-1.54622895

   • bergersjo skriver:

    Han har ju redan pudlat i twitter.

   • G skriver:

    Ej läst något på twitter idag. Men om så är fallet så kan man ju undra vad fan han då ska till Mötet att göra!

   • bergersjo skriver:

    Nu vet jag iofs. inte om det är på twitter, jag trodde främst det var där det här tramset pågick.
    Men såhär står det ju i artikeln:
    ”Ber om ursäkt

    Claes Malmberg menar att han kan förstå kritiken, samtidigt påpekar han att ”Parlamentet” är ett satirprogram.

    – Det var inte min mening att håna vare sig förort eller människor som lider. Utan snarare så tror jag ibland att humor kan vara en väg att ännu mer förstå allvaret i det.

    – Men som sagt, som med all satir så kan det givetvis missförstås. Har den gjort det så är det givetvis inte min mening att få folk att bli upprörda eller arga. Det var ett humorprogram som är byggt på satir i alla år där det har sagt sådana här saker hela tiden i princip.

    Han fortsätter:

    – Är det så att folk känner sig kränkta och upprörda så ber jag givetvis om ursäkt.”

    Sista meningen är pudlandet. Han borde sagt: ”Fuck you bitch, är du för lättkränkt för humor föreslår jag att du tittar på ”Bolibompa” istället. Och om du känner dig som en syster med gangsters är du ett stort problem för samhället och bör absolut inte kasta sten i glashus.”

   • bergersjo skriver:

    Det är tyvärr inte många som är som Chang Frick. Claes Malmberg kommer säga samma sak igen även på Mötet och be om ursäkt ifall någon känt sig kränkt och stå med svansen mellan benen som den pudel han är.

   • G skriver:

    Ah okej. Förstår hur du menar. Den där ursäkten hade jag nog också sagt i den situationen, inte för att jag nödvändigtvis menar den seriöst, utan för att det är vad de lättkränka idioterna ”vill höra” för att känna makt och att man då inte direkt gör något värre vilket kanske skulle leda till att man blir avbokad från kommande jobb pga att allt är som det är just nu. Men om man bortser från detta så kan jag ju såklart hålla med om att din kommentar som alternativ till ursäkt hade visat lite mer uppfriskande 😛

  • G skriver:

   10 sep

   ”Atilla Yoldas: Priviligierade komiker gör narr av orten
   ..[..]..
   Jag mötte också det motstånd som Ström Bunpuckdee gjorde då jag skrev krönikan om komiker som härmade ”Snabba Cash” och, liksom Claes Malmberg, gjorde narr av den slang som ofta tillskrivs orten.

   Nu försöker jag en gång till.

   Att bidra till schablonbilder och stereotyper där människor i ett område klumpas ihop i homogenitet – särskilt om du själv inte har en koppling till området – är ansvarslöst.”
   https://web.archive.org/web/20210910105022/https://www.expressen.se/kronikorer/atilla-yoldas/priviligierade-komiker-gor-narr-av-orten/

   11 sep

   Claes Malmberg: Rikta kamplusten mot de verkliga rasisterna

   Jag kan till stora delar förstå upprördheten över satiren i ”Parlamentet” om man vill tolka det på det sätt som aktivisten Nattalie Ström Bunpuckdee och flera andra har gjort. Jag förstår känslan av utanförskapet och stigmatiseringen av förorter. Det är en skam för vårt samhälle att vi låtit det gå så långt. Jag haft själv har bott både i Biskopsgården och Bergsjön i Göteborg.

   Men syftet var självklart inte att såra eller kränka de boende i utsatta områden och i synnerhet inte offren för skjutningarna. Syftet var i stället att göra satir över de kriminella nätverk som plågar människor. Och jag är uppriktigt ledsen att det har tolkats på annat sätt.

   Jag förstår också att fler poliser inte är svaret för att bli av med det fåtal som ägnar sig åt kriminalitet, att det behövs sociala åtgärder, att folk måste få arbete, att områdena måste upprustas och att man får en likvärdig skola så alla har samma chans. Jag har ingen avvikande uppfattning där. Och det kan den som följt mig i mina föreställningar och i olika debattprogram i tv genom åren intyga.

   Med det sagt så förbehåller jag mig ändå rätten att uttrycka mig i satirens form, även om sådant som kan få folk upprörda. Det är satirens uppgift att synliggöra problem med humorns hjälp.

   På ett sätt kan man säga att jag faktiskt lyckats sätta fokus på rasism och segregation, även om det absurda efterspelet blivit att man har fokuserat på mig som på person i stället för på samhällsproblemen och de kriminella nätverken.

   Om detta föranleder att jag, även i framtiden, kommer att blir utsatt för nya drev så är det en risk jag får ta som komiker. Annars blir det väldigt tyst i samhället. Vi kan inte ha censur. Jag är helt klar över att satir ska sparka uppåt och eftersom det var de kriminella nätverken som var måltavlan så var det just vad jag gjorde. Att rikta sig mot de gäng som förtrycker folk i utsatta områden är faktiskt att sparka uppåt. Gängen sitter ju inne med ett enormt våldskapital och hotar hela vårt rättssystem. Människor är rädda för gängen, många har uttryckt att de inte vågar gå ut, inte vågar låta barnen gå till lekparken, många vågar inte vittna eller säga vad de tycker och snart inte heller göra satir på ”fel” sätt.

   Om man varje gång man vill uttrycka något måste fundera över om man vågar säga detta eller få ett drev efter sig; så är det inte ett bra utgångsläge för en fri debatt. Risken är att debatten tystnar.

   Jag kan förstå när unga människor retar upp sig på ett enskilt klipp men när Aftonbladet på ledarplats attackerar mig så har de själva inte lärt sig någonting om drev. Jag vill påminna dem om sina egna handlingar, bland annat mot min vän och teatermannen Benny Fredriksson.

   Jag har nu att välja mellan att lägga mig platt och göra en pudel eller stå upp för rätten att göra satir om det jag vill. Så fort det handlar om satir kommer det alltid att vara kränkande för några människor, och det är meningen. Så är det oavsett om jag gör satir om kapitalet, polisen, politiken, extremister eller de gängkriminella.
   ..[..]..
   Med detta sagt har jag full respekt för att folk tycker att det var ett uselt skämt och uselt framfört. Jag bröt också på någon slags dialekt och får ursäkta mig med att det var en 60-årig gubbes tappra försök att försöka låta som en rappare vilket inte lyckades så bra. Men de två som jag ämnade att imitera kan jag personligen inte be om ursäkt, eftersom de sitter i fängelse. Men en sak som jag har gemensamt med dem är att jag också suttit i fängelse. För vapenvägran.

   Men ett enda satiriskt försök står här mot en hel karriär där jag som komiker sparkat mot orättvisor och rasism. Det vet de som följt mig genom åren. Det är för mig en ovan situation att bli betraktad som rasist med tanke på att de många hotbrev jag tidigare fått, och som inte är få, har jag fått från högerextrema. Till exempel när det nådde offentligheten att jag och min exfru blivit ett par. Vi fick brev där man ville spika upp oss på väggen för att vi blandade vit och svart ras. Och det har följt vår familj genom åren så jag vet på mycket nära håll vad rasism innebär. Och jag hatar den innerligt och har ägnat många timmar på scen och i debattprogram åt att bekämpa den.

   Folk får tycka vad de vill om min yrkesverksamhet men att kalla mig för rasist för en enda satir i ”Parlamentet” och ta heder och ära av mig som människa och person, skulle jag kunna betrakta som en kränkning men väljer att inte göra det. Jag tar det som en lärdom.

   Jag må vara en vit gubbe som väger för mycket och som uppenbarligen har levererat en dålig satir. Jag ber om ursäkt för det. Men varför inte rikta energin och kamplusten mot de verkliga rasisterna nästa gång.
   https://web.archive.org/web/20210911143325/https://www.expressen.se/kultur/rikta-kamplusten-mot-de-verkliga-rasisterna/
   AB Ledaren han nämner:
   https://web.archive.org/web/20210911165101/https://www.aftonbladet.se/ledare/a/OrEp6b/doda-i-fororten-ar-inte-skitkul-claes-malmberg

   15 sep
   Tack Claes, för att jag fick lära känna dig bättre

   Daniel Boyacioglu, som var en av dem som kritiserade Malmberg, svarar nu komikern.
   ..[..]..
   Framför allt vill jag berömma dig för din fina text. Hur sammanhållen och klarsynt du förmådde vara i ett pressat läge. Det är verkligen ett problem att debattklimatet blivit så hårt. Dina allmänna reflektioner om vilka konsekvenser ett drev kan få, berörde verkligen. Det vill jag sist av allt medverka till.

   Det var dock en trist rubriksättning, tycker jag: Påminnelsen om att det finns större problem att fokusera på. Det är klart att det gör. Och det är klart att det görs. Vilket, av allt att döma, du i allra högsta grad verkar vara medveten om.

   I övrigt är svaret i stora delar träffsäkert och ärligt. Dessutom gissar jag att valet av rubrik var redaktörens och inte ditt. Jag berömmer dig därtill för ditt val att stå upp för humorns och satirens plats och funktion i det offentliga samtalet och i det demokratiska samhället, också i de känsligare frågorna.

   Att satiren ska slå uppåt och att den kriminella tillhörigheten är att betrakta som en maktposition, är vi överens om. Däremot tycker jag att din maktanalys brister i det att du förstår oss alla och dig själv inkluderad som underordnad den kriminelles makt. Det stämmer enligt min mening inte. Gängen har en informell men stark maktposition i sina respektive områden, men varken du eller jag bor i dem.

   Det är för den här sakens skull som det efterfrågas representation. Det är för den här sakens skull som det talas om jämlikhetsdata. För att vi bättre ska kunna orientera oss och hjälpa varandra förstå dessa frågor bättre.(forts)”
   https://web.archive.org/web/20210915145425/https://www.expressen.se/kultur/tack-claes-for-att-jag–ficklara-kanna-dig-battre/

   P.S.

   Apropå ”jämlikhetsdata” som vänsterpoeten yrar om i sitt svar till Claes.
   Det är alltså sådant här fräscht som det handlar om: https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=v%C3%A4nsterpartiet+j%C3%A4mlikhetsdata

   15 sep

   ”Amat Levin: Satiren i ”Parlamentet” visar varför vapenvåldet inte ses som den nationella kris det är”
   https://web.archive.org/web/20210915050151/https://www.dn.se/kultur/amat-levin-satiren-i-parlamentet-visar-varfor-vapenvaldet-inte-ses-som-den-nationella-kris-det-ar/

   Amat är ett känt namn i offerbubblan sedan tidigare.

   15 sep

   ”Bawar Ismail: Claes Malmberg är inte förortens problem
   ..[..]..
   Länge har Sverige dragits med ett offentligt samtalsklimat där högljudda röster förnekat glasklara problem eller spelat ned dess betydelse. Politiker och opinionsbildare från vänstersidan har bland annat vevat mot polisen när myndigheten började lista särskilt utsatta områden i Sverige. Då var det tydligen fråga om ”stigmatisering”. Men att polisen har svårt att utföra sina uppgifter i vissa bostadsområden är ett faktum, det är alltså något som sker i verkligheten, och det är inget man kan trolla bort med anklagelser om att stadsdelar utmålas negativt.

   Kritiken mot Malmberg ska ses ur det här ljuset: Vi har att göra med opinionsbildare som försöker trolla bort verkligheten. Ett skämt på bästa sändningstid ska tydligen avslöja en majoritetsbefolkning med fördomar om alla som bor i förorten, det ska ses som ett led i en avhumaniseringsprocess där förortsbor ska förbli anonyma själar som ska ignoreras av makten.

   Det kan inte bli mer fel än så. Att förorten avhumaniseras motsägs av den uppmärksamhet socialt utsatta bostadsområden får i det politiska samtalet. Segregation och utanförskap ska motverkas, gängkriminalitet ska bekämpas, livet i våra utsatta stadsdelar ska förbättras. Partiledare turas om att åka ut till förorterna, inte bara för samtal med ordningsmakten utan också med de invånare som råkar ut för de gängkriminellas våld.

   Och det är just dessa brottslingar och deras vedervärdiga handlingar som kastat ett dåligt skimmer över förorten, om det nu bara är ”bilden” av ens bostadsområde man råkar vara intresserad av.”
   https://www.gp.se/ledare/claes-malmberg-%C3%A4r-inte-f%C3%B6rortens-problem-1.54950648

   16 sep

   Claes Malmberg: ””Jag trodde aldrig det skulle ta hus i helvete”

   – Folkdomstolar har med diktaturer att göra. Det vore dumt om Sverige som land gick åt det hållet.”
   https://archive.ph/o1EZd

  • G skriver:

   ”Johanna Frändén: Ilskan mot uppenbar satir ett oroande tecken i tiden”
   https://web.archive.org/web/20210917190421/https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/a7jql5/ilskan-mot-uppenbar-satir-ett-oroande-tecken-i-tiden

   ”Luay Mohageb: Om Claes Malmberg och Parlamentet

   Jag har i min yrkesutövning suttit i förhörsrum och förhört vittnen till brott kopplade till gängkriminalitet, och sett skräcken i deras ögon när de inte vågat säga det de egentligen har på hjärtat. Det är ett enormt hot mot demokratin och ett samhällsklimat som är så icke-önskvärt det bara kan bli. Jag ser tendenser av detta i hur många förhåller sig till Claes Malmberg i Parlamentet-debaclet.

   I kommentarsfält spys det hat mot aktörerna man anser vara ansvariga, man taggar deras konton, skickar dödshot i DM, kräver att folk och produktioner ska ställas till svars. Detta beteende är sakta men säkra steg mot en tystnadskultur, en kultur av censur som leder oss ner längs en antidemokratisk väg ingen av oss vill vandra. För allas och våran egna skull måste vi måste se detta innan det går för långt.

   Jag läste nyligen en krönika från Dagens Nyheters Amat Levin där han rätt effektivt förmedlar känslan hos dem som blev illa berörda av skämtet. Publikens gapskratt och skämtets natur var en påminnelse av hur denna nationella kris med skjutningarna inte riktigt tas på allvar. Och han har rätt i det; de politiska lösningarna är för kortsiktiga och slappa, tidningarnas rapportering för kortvarig, men vad har det att göra med Parlamentet? Parlamentet är inte en reflektion av den politiska verkligheten i Sverige, eller en måttstock på hur Sveriges befolkning känner inför skjutningarna i förorterna, utan är ett satirprogram för folk med en viss humor. Inte mer än så.

   Amat Levin argumenterar, likt många andra, för att det finns andra ämnen som Parlamentet aldrig skulle skämta om. Tragiska ämnen som komikerna och produktionen bryr sig mer om, samtidigt som skjutningarnas offer i förorten avhumaniseras. Denna retorik är inte ovanlig, man vill sätta individer och TV-program i ett rasistiskt ljus. Men jag förstår inte hur man kan lägga fram sådana argument när man bara sett en minut av ett avsnitt av programmet, och hur kompetent Amat Levin än är i sin journalistik, tror jag inte han suttit igenom de dryga 388 andra avsnitten Parlamentet levererat i TV4 sedan 1999 för att göra en rättvis bedömning om vart Parlamentets gränser går.

   Han berör vidare i sin krönika motreaktionerna som handlat om att folk ifrågasatt varför gruppen som reagerar på skämtet inte reagerar på gangsterrappen och dess innehåll på samma sätt. Han menar då att skämtet är osmakligt, medan kritiken mot gangsterrappen påstår att den är anledningen till att unga hamnar i kriminalitet.

   Det är möjligt att han upplevt motreaktionen på det sättet, sociala media landskapet är enormt och man ser olika saker. Men min upplevelse är att motreaktionerna riktats mot de personer som vill censurera och ställa personerna bakom skämtet till svars. Och att då fråga om de, som viftar med vapen i musikvideos och skriver raptexter om skjutvapenvåld, inte också borde censureras, är en fullt legitim fråga, när man ändå är inne på smaklöshet i konstutövning.

   Men här är vi, båda konstformer är populära och varken den ena eller den andra ska censureras. Konstutövarna ska inte utsättas för hat, och drev ska inte piskas upp för att en grupp tar illa upp av innehållet. Den ska produceras och konsumeras i den takt den förtjänar efter efterfrågan, oavsett nivå av smaklöshet. För lika mycket som jag äcklas av pistolviftande misogyna rappare, äcklas jag av morbida skämt och Claes Malmbergs insats i Parlamentet. Men jag är villig att slåss för att båda ska få existera.

   Yttrandefriheten och den konstnärliga friheten är något man måste stå upp för, oavsett om man skrattar eller sjunger med.”
   https://web.archive.org/web/20210918084220/https://www.nyhetsbyranjarva.se/om-claes-malmberg-och-parlamentet/

 5. G skriver:

  ”IS-kvinnan ångrar sig: ”Jag ville följa min man”

  I snart fyra år har hon levt i IS-lägret. Nu hoppas ”Amina” på att bli utvisad till Sverige.

  Idag finns ett tiotal svenska kvinnor och deras barn i Rojlägret. Amina hoppas att de kvinnor som är kvar kommer utvisas till Sverige.

  Men du lämnade ditt land för att gå med i en terrorgrupp, varför ska du få komma tillbaka?

  – Jag tror att de som kommit hit gjort det av olika anledningar. Var det rätt av mig att komma hit? Nej det är något jag ångrar.”
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/is-kvinnan-angar-sig-jag-ville-folja-min-man

 6. G skriver:

  ”Karin Pihl: Normkritiken skapade vilsna män

  Varför känner moderna män ett behov av att gå på kurs för att hitta den inre, autentiska mannen?”
  https://www.gp.se/ledare/normkritiken-skapade-vilsna-m%C3%A4n-1.54434378

 7. Mr Snaggle skriver:

  Sett denna? Jag tyckte den var riktigt kul när den kom:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s