Förklaring efter missförstånd gällande inlägget om Nils Grönbergs artistnamn Einár!

Ja shit. Jag gjorde ju en liten film där det enda jag gör är påpekar att den nyligen mördade rapparen Nils Grönbergs artistnamn Einár uttalas felaktigt i media, något som irriterade mig. Det hade inte stört mig om det inte handlat just om en människa som precis blivit mördad, då tyckte jag att man borde visa lite respekt och därmed uttala artistnamnet rätt, eller också kalla honom det personliga namnet Nils eller varför inte Grönberg.

Men detta var det uppenbarligen vansinnigt många som missförstod helt och hållet. Jag ser inte hur de kunde missförstå något, för det jag säger i filmen är totalt självklart, men det är verkligen inte alla som har förstånd nog att begripa.

På bara några timmar hade jag fått över 5000 besökare, och över 300 dislikes. Och massor med trollinlägg och internethat! Fullt av inlägg om att jag hade rökt på, att jag pratade konstigt, att jag var sjuk i huvudet och bla, bla, bla. Men tråkigast av allt: Många trodde att jag försökt skämta eller betedde mig respektlöst, när det i själva verket var precis tvärtom.

Just därför väljer jag att ta bort den filmen. Internethat har jag utsatts för många gånger förr, men tristare än vanligtvis är om det enbart ska bero på ett djävla missförstånd.

Vill du stödja mitt arbete? Swish: 0730467053

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Om Sven Bergersjö eller företaget, Samhället och Skamhället, Vlogg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

74 kommentarer till Förklaring efter missförstånd gällande inlägget om Nils Grönbergs artistnamn Einár!

 1. G skriver:

  Att du fick många ”views” och kommentarer beror nog på att ämnet är hett och många tittar och letar efter innehåll om honom.

  Nedan var inför fredagkvällens minnesstund. Jag frågade min mor, i egenskap av kvinna och mamma, om hon möjligen har lättare att förstå hur och varför vissa, framför allt kvinnor, tror man kan möta mördare från öppen gata med mjuka vantar. Svaret blev, precis som vanligt, att det hade hon inte alls lätt att förstå, tvärt om.

  ”Manifestation mot våld i Dalen i kväll

  Ordnar minnesstund. Sandra Eriksson har tagit inititativ till en minnesstund vid Dalens fritidsgård i kväll.
  ..[..]..
  Nu har föräldern och Kärrtorpsbon Sandra Eriksson bestämt sig för att hålla en manifestation mot våld, klockan 17 i Dalens centrum i kväll.

  – All respekt och kärlek till Einárs familj. Men det händer skjutningar i hela Sverige. Vi måste visa att vi bryr oss om allas våra barn. Vi är många som är engagerade, säger Sandra Eriksson.

  Som mamma till en son i området, som lyssnar på Einár och som hänger på fritidsgården, känns det därför självklart för henne att ordna en samling.

  – Vi måste visa att vi bemöter våra ungdomar med kärlek i stället för med hårdare tag mot det våld som sker. Vi måste visa hopp och att det går att sätta stopp på våldsspiralen, säger Sandra Eriksson.
  ..[..]..
  Malin Berggren Griffiths, 37 år, bor i Dalen. Hon reagerar starkt på dödsbeskedet.

  – Det är overkligt att barn och unga dör på det här sättet och att det sker så ofta. Jag blir jätteupprörd att det som sägs i samhällsdebatten är att vi ska fixa det här med hårdare straff, att den debatten har normaliserats. I stället för att vi pratar om bristen på preventiva interventioner. Att vi ser till att alla barnen får frukost på mornarna, att de går till skolan och har något att göra efter skolan, säger hon.”
  https://web.archive.org/web/20211022155318/https://www.mitti.se/nyheter/manifestation-mot-vald-i-dalen-i-kvall/repujv!rTUcVNl8L7EBVLujQsnLyw/

 2. G skriver:

  ”Kriminolog Amir Rostami: ”Inte många andra kulturarbetare som riskerar att bli skjutna på öppen gata”
  https://web.archive.org/web/20211022192104/https://www.dn.se/kultur/kriminolog-inte-manga-andra-kulturarbetare-som-riskerar-att-bli-skjutna-pa-oppen-gata/

 3. G skriver:

  ”IS-kvinnan Lisas försvar i rätten

  Västsvenska Lisa Andersson är en av flera IS-kvinnor som nu utreds för misstänkta krigsförbrytelser hos den islamistiska terrorstaten i Syrien.
  När Lisa Andersson nyligen stod i rätten i Göteborg, försvarade hon sig med att hon ingenting visste.
  Och att syftet med att åka ner till krigets Syrien var ”för att ta hand om föräldralösa barn”.
  Det framgår av en färsk dom i Förvaltningsrätten.”
  https://web.archive.org/web/20211023065838/https://www.expressen.se/gt/is-kvinnan-lisas–forsvar-i-ratten/

 4. G skriver:

  ”Stefan Löfven siktar mot internationell karriär

  Om några veckor lämnar Löfven över till sin efterträdare och själv har han börjat planera för framtiden – med ny bostad och internationellt jobb.

  Vilket slags liv Stefan Löfven planerar efter avgången har han hittills inte velat säga någonting om. Men nu gläntar han på den dörren och berättar att han siktar på ett jobb utanför Sverige.

  – Jag har inte bråttom, men jag kommer inte kunna sätta mig ner och inte göra någonting. Så kan jag hitta något där jag kan göra en insats för ett samhälle, då vill jag gärna göra det. Men jag tror att det är bäst att inte vara verksam i landet, utan kanske hitta något annat, säger han.
  ..[..]..

  …på frågan om vad som varit jobbigast de här åren är det en annan dramatisk händelse han först nämner. Innan han svarar är han tyst en stund.

  – Ja alltså, terrordådet på Drottninggatan… det var väldigt, väldigt tufft.

  Att fem personer dödades i en lastbils-attack, i en tid när Sverige levt med risk för terrorhot, berörde Löfven på djupet. Han minns särskilt ett möte med ett av de svårt skadade offren vid sjuksängen.

  – Jag insåg inte först hur skadad hon var, men när jag står där så ser jag efter ett tag att hon har blivit av med halva sitt ena ben. Och så berättade hon hur hon tyckt så mycket om att idrotta, att löpa, springa. Det där tog mig väldigt hårt.

  Samtidigt minns han den värme som fanns mellan medborgarna vid tiden runt attacken.

  – Människor stöttade varandra så fantastiskt. Vilken solidaritet. Man brydde sig om varandra och sa, har du ingenstans att ta vägen, kom hem till mig, vi finns här för varandra, säger han. ”
  https://archive.ph/M6ZKl

  Föra en aktiv politik som bidragit att skapat detta destruktiva land. Och sedan inte själv vilja bo kvar i det efter han lämnat!

 5. G skriver:

  ”Karin Pihl: Onödiga skatter sänker förtroendet för miljöpolitiken”
  https://www.gp.se/ledare/on%C3%B6diga-skatter-s%C3%A4nker-f%C3%B6rtroendet-f%C3%B6r-milj%C3%B6politiken-1.57506405

  Bingo!
  Men så var det det där med män och kvinnor och höger och vänster igen…

  ”Svenska kvinnor nöjda med plastpåseskatten

  Den kontroversiella skatten på plastbärkassar stöds av totalt 61 procent av kvinnorna och 41 procent av männen. Av kvinnorna uppger 41 procent att de är ”mycket positivt” inställda till skatten, jämfört med 21 procent av männen.

  I allmänhet visar undersökningen på stora, signifikanta skillnader mellan grupper. Kvinnor är betydligt mer positiva till långtgående åtgärder än vad män är. Även vänster- och högerväljare skiljer sig åt – vänsterväljare ställer sig bakom en hårdare plastpolitik i högre grad än de till höger.”
  https://www.friatider.se/svenska-kvinnor-nojda-med-plastpaseskatten

 6. G skriver:

  Om man går in på listan med senaste redigeringar av hans sida på Wikipedia och scrollar sig ner till exemplen som klassas som ”möjligt klotter” i rött och klickar sedan på den bit som har datum och tid, e.g: ”22 oktober 2021 kl. 01.01‎” . Då kommer man till sidan där man ser det ena och det andra.
  https://web.archive.org/web/20211023082604/https://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ein%C3%A1r&offset=&limit=250&action=history

  Som denna:
  https://web.archive.org/web/20211023083512/https://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ein%25C3%25A1r&oldid=49783582

  ..där bl.a. hans profilbild ersatts med en bild på hans döda kropp? och texten redigerats.

 7. G skriver:

  Klicka på länkarna för att läsa. Ang en annan gangsterrappare, Greekazo, (med låttexter som inte är olika Einars) som blev intervjuad av Malou i Malou Efter Tio 2019, och hon fick kritik efteråt för att frågorna var för tuffa och handlade om ”annat” än överenskommelsen med Greekazo inför intervjun, som gjordes en tid efter en intervju med självaste Einar och hans mamma och som sägs blivit bemött annorlunda/mjukare. Och en av kritikerna var ingen mindre än den nu mördade Einar. Jag säger ingenting.

  ”Malin Wollin: När Malous mys förvandlades till ett bakhåll”

  Igenkänning: Mitt äldsta barn är i samma ålder som Greekazo. Hon går förbi min dator när jag tittar på klippet från Malou.

  ”Men herregud, det är som ett möte hos rektorn.”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/K3KwwE/nar-malous-mys-forvandlades-till-ett-bakhall

  ”Einárs kritik mot Malou efter tv-intervjun”
  https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/LAQy5J/einars-kritik-mot-malou-efter-tv-intervjun

  ”Marcus Oscarssons stöd till Malou efter kritikstormen”
  https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/e8vjrR/tv4-profilens-stod-till-malou–efter-kritikstormen

  ”Malou von Sivers svar efter hårda kritiken: ”Var nyfiken”
  https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/Jowmw4/malou-von-sivers-svar-efter-harda-kritiken-var-nyfiken

 8. G skriver:

  En av årets hittills bästa ledare. Gillar stark när någon från media är självkritisk och gör efterforskningar för att få reda på all fakta och återge hela bilden.

  ”Anna Dahlberg: Medierna borde akta sig för att leka domstolar”
  https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/medierna-borde-akta-sig-for-att-leka-domstolar/

 9. G skriver:

  ”Artisten Einár rappade om kriminalitet, prisades men levde också ett liv med starka kopplingar till gängmiljön.

  Redan i sin genombrottslåt hyllade han en mördad gängledare från Enskededalen – hans vän.

  Vid sidan av succékarriären umgicks han med kriminella och den senaste månaden var han inblandad i två polisingripanden i samband med festkvällar.

  Förra året blev Einár kidnappad av Vårbynätverket och artisten Haval – och två veckor tidigare misslyckades Yasins kidnappningsplan.”
  https://web.archive.org/web/20211022080637/https://www.expressen.se/nyheter/einars-liv-i-gangkriget-kidnappades-av-det-kriminella-natverket/

  • bergersjo skriver:

   Jag tycker inte det är viktigt ifall han umgicks med kriminella, det viktiga är ifall han själv var kriminell eller ej.

   • G skriver:

    Kan hålla med om det, mer eller mindre iaf. Det jag själv stör mig på är att ingen skrivit kritiskt, och alla, ska vi kalla dem ”ungdomar och barn”, har enbart positivt att säga. Säger att han var en källa för inspiration och gjorde något som man ”kan relatera till”. Relatera hur är min fråga. Hans krimlivsstil eller att rapplåtarna går relatera till destruktiv verklighet, två helt olika saker. Och musikjournos hyllar honom och säger att hans ”karriär” endast börjat. Vilken karriär, den kriminella livsstilen eller artisteriet med text+musik biten. Hans karriär bestod av att leva som han rappade. Skulle han levt resten av sitt liv så som han gjorde och fortsätta ”karriären” och senare kanske skaffa barn och klara uppfostran som vilken förälder som helst, men fortsätta krimlivsstilen?. Vissa uttrycker att det går ej skriva text+musik som han gör om han inte också lever livet som han gjorde. För mig låter det som att en skådespelare boende i Hollywood som spelar underrättelseagent inte kan göra det om han inte samtidigt arbetar som det samma. Den logiken håller ej. Om han nu lämnat krimlivsstilen han levde men behöll artisteriet med text+musik skapandet så hade han kanske haft ett längre liv att se fram emot. Men så som det såg ut så kunde det bara sluta på ett sätt, förr eller senare, och det blev i hans fall inte senare.

    Och det återkommande om att han var ”en av Sveriges största artister”. Det må han vara, hos lyssnare som tycker detta är njutbart, men har många runt om mig själv och även frågat butiksbiträden och andra i yngre åldrar om de visste vem han var, svaret blev nej. ”En av Sveriges största rappartister” är nog mer passande, för man måste ha en viss inställning om man ska lyssna på artister som honom och samtidigt tycka att det man hör är njutbart. Själv klarar jag inte av det. Vill bara stänga av.

    Men därtill så är diskussionen om att vissa inte klarar av att skilja på fiktion och verklighet så tröttsam. Låt rappare skapa text+musik, oavsett hur grovt det än må vara, utan att babbla om att det inte alls går utan att också dra in krimlivsstilarna som skulle vara tätt sammankopplade. Låt dator/tv-spelsutvecklare skapa våldsamma spel utan att idiotförklara spelaren om att det finns risk att spelaren vill gå ut på gatan och göra samma som sker i spelat. Låt porren vara utan att tro att den som s.k ”konsumerar” idiotförklaras med att den börjar tro det ena och andra om ”hur man ska bete sig”. Och som om alla porr som folk letar efter och ser är s.k ”pro porr”, den stora amatörporren existerar inte, eller att all porr innehåller en man på ett eller annat sätt, alternativa kategorier existerar inte. Det är som om alla tusentals olika fetischer med inslag av det ena och andra ska klassas som sjukdom och folk ska inte få söka efter det man tänder på, i verkligheten eller digitalt, oavsett hur svårt vissa fetischer kan vara för andra att öht förstå sig på, för att inte säga respektera. Det finns lagar och regler för alla att följa i ett land, det är folk som bryter mot dessa som ska dömas, inga andra, oavsett vilket område som är utsatt för moraltanternas attacker.

   • bergersjo skriver:

    Jag har själv ingen koll på honom så jag kan egentligen inte säga om jag vet ifall han faktiskt var kriminell i verkligheten. Du verkar rätt övertygad om det även om inte du heller lyssnar på sånt? Första gången jag hörde talas om honom var för några månader sedan när de pratade om honom i Hanif Balis pod ”God Ton” och då verkade det som att han inte var kriminell på riktigt utan precis som du jämförde med skådespelare, bara framställde sig sådan.

    Vad har barn med saken att göra? Barn skaffas av vilka kriminella som helst, faktum är nog att kriminella ofta skaffar FLER barn än vanliga hyggliga människor.

    Att han kallades en av Sveriges största artister berodde ju på hur mycket hans så kallade ”musik” spelades i streamingtjänsten på spotify etc. 2019 var det den som var störst. Så även om vi inte lyssnat på den så har tillräckligt många andra gjort det för att hans ”musik” ska ha varit mest lyssnad på…

    Förstår inte riktigt vad du skriver om gällande porr, det är väl självklart att amatörporr existerar, den är sannolikt störst.

   • G skriver:

    Sedär, ja. Två krönikor på temat att viss text+musik är ett problem…

    ”Victor Malm: Vi gjorde fel med Einár – helt fel”
    https://web.archive.org/web/20211024060151/https://www.expressen.se/kultur/victor-malm/vi-gjorde-fel-med–einar-helt-fel/

    ”Vesna Prekopic: Den slitna uppdelningen mellan verk och person går inte längre att försvara”
    https://web.archive.org/web/20211025181642/https://www.dn.se/kultur/vesna-prekopic-den-slitna-uppdelningen-mellan-verk-och-person-gar-inte-langre-att-forsvara/

    Men jag kan hålla med ovan om en sak, ang att dessa journos är för fega och blandar ihop korten hej vilt och slutsatsen blir endast en sorts positiv hyllning utan att alls kritisera det som bör konsekvent kritiseras å det grövsta, det som öht inte är artisteri, den kriminella krimlivssstilen.

   • bergersjo skriver:

    Men jag undrar fortfarande: Hur är du så säker på att han var kriminell?

   • G skriver:

    ”Martina Montelius: All gangsterrap glorifierar inte kriminalitet och våld”
    https://www.expressen.se/kultur/ungkultur/all-gangsterrap-glorifierar-inte-kriminalitet-och-vald/
    https://web.archive.org/web/20211025181140/https://www.expressen.se/kultur/ungkultur/all-gangsterrap-glorifierar-inte-kriminalitet-och-vald/

    Att det skulle kunna vara ”en väg ut” för vissa gängkriminella tror jag inte en sekund på. Lika lite som jag tror att det är en väg in i gängkriminalitet för de flesta rapplyssnare, dvs för alla som normalt kan se/lyssna på musik/tv/film/datorspel osv och hålla det i ena tanke och verkligheten i den andra, separat, som de allra flesta normala kan, då dras man inte in nånstans hipp som happ, om man nu inte är lagd åt det hållet att man har lätt för att både manipuleras och indoktrineras utan vidare och inte förstå/inse att man gör något fel. Men då är man dum i huvudet och det kan inte majoriteten kollektivt straffas för.

   • bergersjo skriver:

    Nä det är dumheter. Det är precis som på 80-talet när de trodde hårdrocken var livsfarlig:

   • G skriver:

    Ah, men då får min poäng ang porrfobin förbli oförklarat, orkar inte det nu. 😛

    Som det står i artikeln ovan:

    ”Nils ”Einár” Grönberg har på senare tid figurerat – men inte åtalats – i utredningar kring våldsamt motstånd, olaga hot och försök till grov stöld. Sedan tidigare är han dömd för misshandel, narkotikabrott och olovlig körning samt rattfylleri och narkotikabrott.”

    I min värld så räcker detta och blir över för att det ska finnas tydliga tendenser till ett kriminellt liv med återkommande brottslighet. Men åsikterna kan ju gå isär om brotten inte anses tillräckligt grova eller tillräckligt många än för att det ska klassas som kriminellt liv. För mig så är detta tillräckligt.

   • bergersjo skriver:

    För mig som själv dömdes oskyldig för misshandel som 17-åring så litar jag inte på det svenska ”rättsväsendet” och tänker därför inte personligen döma Grönberg för det.

 10. G skriver:

  ”Timbuktu i norska TV 2: ”Att prata om ’det svenska tillståndet’ (som man gör i Norge) är alltid rasism.”

  Finner inga trevliga ord att använda…

  • G skriver:

   Artikel:
   https://www.tv2.no/a/14301506/

   ”Navnet på det nye albumet hans «Du Gamla, Du Nya», forteller han at handler om å bli akseptert som svensk, selv om man er innvandrer, eller har foreldre som er født i et annet land, og hva det egentlig betyr å være svensk.

   – På de tidligere platene har jeg vært mer sint, eller bedt om å bli akseptert som svensk. På denne plata, så tror jeg at jeg frigjør meg selv litt fra å be om lov, eller be om å bli sett på som svensk, forteller Timbuktu.

   – Jeg ser på meg selv som svensk, så er jeg svensk. Jeg er født i Sverige, og jeg har vært med på å skape den svenske kulturen, forteller han videre.

   Artisten mener man heller burde feire at kulturen til et land utvikler seg, og alle som har vært med på å skape kulturen og historien.

   – Vi er allerede her. Vi har vært her lenge. Vi trenger ikke be om å bli en del av historien. Vi trenger ikke be om å bli sluppet inn, fordi vi har allerede vært med på å skrive historien. Vi er midt i den, forteller han.”

  • bergersjo skriver:

   Var inte Timbuktu nån sorts 90-tals sångare?

   • G skriver:

    Det är mycket möjligt. Enda jag hört är det jag hört ofrivilligt när radion spelat. Men det finns mycket annat att tala om vad gäller honom. Han tillhör den vänster som säger en sak men ofta gör en annan.

    ”Andra ska bidra”
    https://uvell.se/2015/07/30/andra-ska-bidra/

    Och att han tillsammans med kartellen 2013 bland annat ville dunka Jimmie gul och blå, dvs tillsammans med bland annat den f.d kartellen-Sebbe nedan med sin ”toppenanalys” som står med som textförfattare och ”kinesen” Leo Carmona.

    ”Dom gamla är inte fria och dom unga får ingen framtid
    Ja, dom tar dig och skickar hem dig fast du bott här hela ditt liv
    Svarta duvor dyker och liljor finns inte kvar
    Men drömmen i oss lever trots att landet blir begravt
    Mannen, Reinfeldt är en maskot
    Bildt en riktigt killer
    Han målade sitt mästerverk i röd blod spillage
    Och fyra blankt svarta backspeglar stirrar på mig
    Fem antenner och riktade mikrofoner
    Jag satt några timmar där och Säpo, no biggie
    Det var nånting dom sa, att jag har mordhotat Jimmie
    Ha, Sebbe fucking Staxx gör vad han vill
    Så Säpo är ni med? Här kommer ett hot till!
    Kungsgatan med Soran, hade jag varit med
    Hade jag tagit järnröret och lagt dom i koma, alla tre
    Yeah, fuck SD med Jimmie i spetsen
    Sänker en, sänker två, ja då springer nog resten
    För vi färgade gator med programrebeller och och soldater
    Bomberjackan blev kostym
    Dom grep sin chans men rasism är ett resultat av ignorans
    Dom gamla är inte fria och dom unga får ingen framtid
    Ja, dom tar dig och skickar hem dig fast du bott här hela ditt liv
    Svarta duvor dyker och liljor finns inte kvar
    Men drömmen i oss lever trots att landet blir begravt
    Palme fick ett nackskott, SD fick en jackpott
    Folket blev till fimparna i Anders Borgs askkopp
    Fuck dom, plöjde välfärden med en traktor
    Lämna oss med dålig utbildning och en kass fond
    Asså, piskan viner tills vi går passgång
    Dunka jimmie gul & blå, hissa i en flaggstång
    Landet vi nu bor i e fan krokigare än kungen
    Drar till Djursholm och frågar brokigaste ungen
    Från stekpanna till underliga lekplatser och gungor
    Stenkantande massor och snedsnackade tungor
    Mamma Svea har blivit iskallt — till SMHI
    Ge det tjugo vintrar till och sen förstår vi
    Socialdemokrati, Alexander Bards idioti
    Din vardag som nyvald liberalslav sitter väl fint
    Sverige baby, en boulevard av brustna drömmar
    Och det dem än gång var vill dom fan att du skall glömma
    Dom gamla är inte fria och dom unga får ingen framtid
    Ja, dom tar dig och skickar hem dig fast du bott här hela ditt liv
    Svarta duvor dyker och liljor finns inte kvar
    Men drömmen i oss lever trots att landet blir begravt
    Svarta duvor dyker, alla växter vissnar
    Gamla sjuka sliter, Reinfeldt släckte gnistan
    Jobba till 75, hur många blir 75?
    Dom e Cruella De Vil och vi e dom fucking 101
    Bär mina svarta prickar och deras blickar flackar
    Har fått ont i huvet svär, så mycket skit dom snackar
    Dom målar vit färg på svarta duvor
    Medans familjen splittras av svensk-märkta kulor
    Fucking yes, jag är kontroversiell, mannen
    Vit som fan därför darrar hela jävla makten
    Ingen förebild för dina barn
    Men dina barn har blivit robbade på allt på min sida av stan
    Varför? kom igen det är mitt land, ditt land
    Fuck SD tills dom skickas ut från riksdagen
    Svensk politik handlar bara om para
    Å det bästa med Sverige är Zlatan!
    Dom gamla är inte fria och dom unga får ingen framtid
    Ja, dom tar dig och skickar hem dig fast du bott här hela ditt liv
    Svarta duvor dyker och liljor finns inte kvar
    Men drömmen i oss lever trots att landet blir begravt
    Dom vill bygga ett land på hat
    På ignorans och rädsla
    Nej tack, det är bra
    Vi behöver kärlek till varje människa
    Så i 2014 får vi se vad vårt land är gjort på
    Och jag hoppas att jag får se att rasisterna försvann
    Och att fascisterna försvann
    För hjärtat sitter här till vänster
    Så tänk efter vilken sida ni vill skall leda detta land

    Källa: Musixmatch
    Låtskrivare: Jason Michael Diakite / Can Canatan / Leo Gonzales Carmona / Sebastian Stakset Konstenius”

    ”Timbuktus låt stoppas

    Låten har tidigare spelats på Sveriges Radio, men nu har kanalen satt upp nya direktiv. I ett mejl som gick ut till medarbetarna på Sveriges Radio går det att läsa att låten enbart får spelas om den kommenteras och föranleds av en diskussion eller där budskapet kommenteras.

    Något som i praktiken betyder att låten är stoppad, då den inte kan ingå i de vanliga spellistorna.

    – Låten innehåller hot och starka ställningstaganden mot SD och M. Det strider mot de krav vi har att vara opartiska. Det är naturligtvis extra känsligt just nu eftersom vi går in i en valrörelse, säger Jonas Westman, gruppchef för musikredaktörer i P3, till Dagens Nyheter.”
    https://nyheter24.se/noje/musik/758949-timbuktus-lat-stoppas

   • bergersjo skriver:

    ”Kartellen” var väl nån sorts gangsters de med? Satt inte den där Leo inne många år för mord eller liknande?

   • G skriver:

    Ja, lite så var det runt kartellen också. Troligen därför som Sebbe känner sig lite medskyldig och skriver i inlägget på instagram nedan: ”Jag är så trött på mig själv för att jag var en så dålig förebild för Nisse å ungdomarna i hans generation när dom växte upp genom det livet jag levde. Förlåt.”

    Jo, visst har Leo en brottskarriär. Bara söka hans namn så dyker Arlandarånet upp exempelvis. Om och när han suttit inne vet jag inte, men han har gjort sig förtjänt av det iaf.

   • bergersjo skriver:

    Japp, djävla sossar som hittade på att vi skulle gulla med skurkar och banditer istället för att hålla dem borta från samhället.

 11. G skriver:

  Toppenanalys…

  Får lite intrycket att det skulle vara någon som tvingar de kriminella att hålla på. Vem/vad stoppar någon från att lägga ner sitt vapen? Ingen.

 12. G skriver:

  Stor intervju med Maria om du vill läsa…

  ”Malmer Stenergard: ”Kände mig begränsad i debatten 2014”

  ”Kommer ta lång tid för M att återupprätta förtroendet”
  https://web.archive.org/web/20211024110909/https://www.expressen.se/nyheter/kommer-ta-lang-tid-for-m-att-ateruppratta-fortroendet/

  Ovan försöker en stark och tydlig M-kvinna bygga upp det raserade förtroendehuset på nytt, samtidigt står en sossemoderat på andra sidan och sparkar för att huset inte ska byggas upp igen…

  ”M i Klippan väljer bort SD – vill hellre regera med S

  Moderaterna och Sverigedemokraterna regerar tillsammans i flera skånska kommuner men i Klippan väljer M hellre att styra med Socialdemokraterna, skriver SvD som har intervjuat kommunalrådet Hans Bertil Sinclair.

  Han oroar sig för ett närmande till SD och menar att den moderata värdegrunden är viktigare än makten.

  – Det är bättre att fortsätta i opposition än att blint gå mot det håll som SD går mot. Det är främlingsfientligt, säger Sinclair som också säger att han kommer att överväga sitt medlemskap om M låter SD ingå i en regering.”
  https://omni.se/m-i-klippan-valjer-bort-sd-vill-hellre-regera-med-s/a/wOn7l1

  Det år inte lätt att vara moderat när vissa drar hit och andra drar dit.

  • G skriver:

   Återigen undrar jag hur och varför han får anses vara ”en förebild för många unga i Järva.”, som ungdomsledaren säger. Då hans artisteri och nuvarande krimlivsstil tog jämna steg med varandra och gick ej att separera.

   ”A role model is a person whose behaviour, example, or success is or can be emulated by others, especially by younger people. The term role model is credited to sociologist Robert K. Merton, who coined the phrase during his career. Merton hypothesized that individuals compare themselves with reference groups of people who occupy the social role to which the individual aspires.

   An example being the way young fans will idolize and imitate professional athletes or entertainment artists.”
   https://en.wikipedia.org/wiki/Role_model

   • bergersjo skriver:

    Ja som sagt, jag har ingen koll på ifall han var kriminell eller inte. Jag vet bara att det var han som blev kidnappad, förnedrad och rånad gällande den där historien den där gangstarapparen Yasin sattes i fängelse för i somras.

  • bergersjo skriver:

   ”Houman Sebghati”, det är folkpartiledaren eller?

   • G skriver:

    Vet ej. Men vet bland annat att han är född i Sverige fast han talar svenska språket med kraftigare brytning än hans motdebattör Panshiri som inte är född här utan invandrade när han var 11. Houman nämner att han är född här vid 12:00 in i videon.

    ””Skaffa ett extranamn” är ett av författaren och föreläsaren Mustafa Panshiris råd till nyanlända i Sverige. Han menar att det kan vara en genväg in på arbetsmarknaden. Musikern Houman Sebghati har reagerat på rådet och tycker att det är en kortsiktig lösning som kräver att människor gör avkall på sin identitet. De tycker helt olika. Nu möts de.”
    https://www.svtplay.se/video/32872755/motet/nytt-land-nytt-namn

   • bergersjo skriver:

    Aha, är det en man så är det ju inte folkpartiledaren för det är en kvinna.

 13. G skriver:

  Stor medieuppmärksamhet kring mordet på Einár väcker kritik
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/stor-uppmarksamhet-kring-mordet-pa-ein-r-vacker-kritik

  • bergersjo skriver:

   Det är väl inte konstigt att det väcker större uppmärksamhet ifall en känd person blir mördad än om en random person blir det? Det har ett större allmänintresse ur samhällsperspektiv.

  • G skriver:

   Det visar sig att kvinnan ovan vars 15-årige son alltså sköts ihjäl även är en aktiv sosse och skriver idag i Expressen tillsammans med Strandhäll och Wanngård…

   ”S-profiler: När ska M stoppa gängvåldet i Stockholm?

   Varför gör Moderaterna, som styr i Stockholms stad, inte mer för att stoppa gängvåldet? Det frågar sig S-profilerna Annika Strandhäll, Karin Wanngård och Carro Sinisalo på Expressens debattsida.

   Särskilt ställer de sig undrade till varför M inte tagit lärdom av Malmö. Där har skjutningarna minskat med 70 procent efter projektet ”Sluta skjut”, som punktmarkerar de mest kriminellt aktiva.

   Samma projekt bör införas i huvudstaden och där har M ansvaret, menar debattörerna.

   ”Det gör oss både förbannade och frustrerade att stadens moderata styre saknar en plan för att stoppa nyrekryteringen till gängen”, skriver de.”
   https://omni.se/sprofiler-nar-ska-m-stoppa-gangvaldet-i-stockholm/a/G3O5Pl

   ”Vi som bor i Stockholm vaknar upp till en ny skottlossning var och varannan dag. Vår stad är nu gängens starkaste fäste.

   Ulf Kristersson vill gärna framställa sitt regeringsalternativ som ett som kan ta itu med brottsligheten, men i huvudstaden har Moderaterna misslyckats, skriver Annika Strandhäll, Karin Wanngård och Carro Sinisalo (S).”
   https://www.expressen.se/debatt/alla-undrar-nar-m-ska-infora-sluta-skjut/

   Och det är såklart bara i och runt Malmö och Stockholm som skiten finns…

 14. Mr Snaggle skriver:

  Javisst, det är så synd om kriminella så. Och allt är någon annans, samhällets eller världens fel och det finns en förklaring till allt. Vilka är egentligen de minsta och svagaste för honom?

  Plötsligt har den nakne kejsaren kläder igen. Och den som påpekar annat är en idiot.

 15. Mr Snaggle skriver:

  Jag syftar då på gängkriminella rent allmänt, alltså. Den här killen har jag ingen aning om vem det var, hade aldrig ens hört talas om honom tidigare.

 16. Mr Snaggle skriver:

  Folk måste sluta tycka synd om och hitta på ursäkter till kriminella, det var min poäng. Gängkriminalitet och allt annat. Det är offren det är synd om. Och allt kan inte förklaras av yttre faktorer heller. Det är även ett hån mot alla helt vanliga fattiga svenskar att säga att den typen av brottslighet skulle bero på social utsatthet.

 17. Mr Snaggle skriver:

  Sökte på Einars fulla namn som du angav här på Lexbase, där han förekommer.

  • bergersjo skriver:

   Inte Einars. Einárs. Och? Hur grov var han då?

   • Mr Snaggle skriver:

    Det framgår inte vad personer dömts för när man bara gör en vanlig sökning där, bara om de förekommer eller inte. Man ska kunna se domar också, men det får du göra själv i så fall för den motivationen har jag inte. 😉

   • bergersjo skriver:

    Då är det ju ingen vits att kolla 😉

   • Mr Snaggle skriver:

    Det är bara att bli medlem där, för 98 kr står det, så får man tillgång till det. En struntsumma om man verkligen är motiverad. Men allt är ju offentliga uppgifter. Sidor som Mr Koll är rätt bra också. Det står om man är dömd där med.

   • bergersjo skriver:

    Nah, jag avstår.

 18. G skriver:

  ”Dömda och mördade på topplistorna: Streamas av miljoner – är dödsfiende”
  https://web.archive.org/web/20211024132228/https://www.expressen.se/nyheter/streamas-av-miljoner-ar-dodsfiender/

  • bergersjo skriver:

   Har du hört nåt av Toklandet på twitter eller annat på sistone?

   • G skriver:

    Sist jag kollade så var han lika aktiv på Twitter som han var under alla år som även bloggen var vid liv. Han har lite ”flyttat över” bloggen till twitter då han twittrar och uppmärksammar i stort samma saker som det han skrev om på bloggen, och får såklart spridning via andra twittrare som följer honom, men bloggen var även en andra plattform där inget kunde raderas godtyckligt av e.g twitter och fungerade som en pågående arkivering av samtiden med alla idiotier som han skrev mycket viktigt om. Frågan är om bloggen någonsin väcks till liv igen, man får väl hålla tummarna att han finner intresset igen, eller vad det nu var som låg bakom att han bara upphörde blogga utan att säga tack och hej till läsarna.

   • bergersjo skriver:

    Skittråkigt. Kul att höra att han ändå är igång men Twitter tänker jag aldrig ge mig in i, internets kloak nummer 1. I och med att han inte har bloggat på över ett år nu så kan vi nog räkna med att den perioden är över. Men visst är det konstigt att han slutade så abrupt.

 19. G skriver:

  ”Adam Cwejman: Kan musik vara farlig?

  Även om gangsterrappen vidmakthåller och delvis glorifierar en destruktiv livsstil utan framtid så är den inte roten till problemet.”
  https://www.gp.se/ledare/kan-musik-vara-farlig-1.57864713

 20. G skriver:

  ”Varför är det inte tjejer som skjuter varandra?”

  Varför är det inte tjejer som bränner bilar, kissar på rånoffer och skjuter ihjäl varandra? Det frågar sig Hanne Kjöller i en ledare i DN.

  Hon konstaterar att många faktorer tagits upp i debatten, men att faktumet att ”100 procent av de svensk-somaliska flickorna från Järva, hur trångt de än bott, inte blir gängkriminella” sällan berörs.

  Kjöllers uppmaning till mammorna i förorten blir därför: ”Vill ni minska risken för att begrava era barn är det sönerna och deras umgänge ni bör hålla koll på – inte döttrarnas”.
  https://omni.se/varfor-ar-det-inte-tjejer-som-skjuter-varandra/a/dnMGeq

 21. G skriver:

  ”Katalys: Återinför värnskatten för att knäcka de kriminella gängen”

  Daniel Suhonen och Kalle Sundin, fackliga idéinstitutet Katalys: Ökade resurser krävs till brottsförebyggande arbete.

  Socialdemokraterna borde gå till val på att återinföra värnskatten på 5 procents extra inkomstskatt för höginkomsttagare för att kunna förhindra nyrekrytering till kriminella gäng i socialt utsatta områden.”
  https://web.archive.org/web/20211030220708/https://www.dn.se/debatt/aterinfor-varnskatten-for-att-knacka-de-kriminella-gangen/

  Yipee!!! Skämt åsido, sossedebattörerna har dock en klar poäng i texten här:…

  ”När Husbyupploppen inträffade 2013 avskrev Fredrik Reinfeldt händelserna som isolerade dåd av ”unga arga män” i stället för att agera mot de destruktiva miljöer som växte fram.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s