Den livsfarliga rap-musiken!

Efter mordet på rapartisten Nils Grönberg har moralpaniken brutit ut till 100 procent här i Sverige vad gäller gangstarap. Farlig, omoralisk och oanständig musik som gör ungdomar kriminella och drar ner dem i mord och fördärv.

Men det är faktiskt inte första gången som samhället skräms av musik. Tvärtom är denna löjliga rädsla en historisk följeslagare.

Vill du stödja mitt arbete? Swish: 0730467053

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället, Vlogg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Den livsfarliga rap-musiken!

 1. Mr Snaggle skriver:

  Det har alltid varit lika. Den ”vuxna” generationen har alltid förfasat sig över ungdomars klädstilar och val att se ut och dömt de därför. Det var så med Elvis på 50-talet, Beatles på 60-talet, punken på 70-talet, hårdrocken på 80-talet…Även våldsamma TV-spel, trots att våldsamma filmer alltid har funnits och bara setts som just underhållning. Och det har alltid funnits en vilja att provocera för unga, vilket kan bli den naturliga följden om man känner att man ändå aldrig duger och folk dömer eller ser ned på en. Plus att musik ofta riktar sig till tonåringar, som i sin tur alltid haft en vilja att revoltera och provocera. Vad alla föräldrar etc glömmer är att generationen över dem troligen förfasade sig över vad de lyssnade på, läste eller hur de klädde sig och såg ut också, osv. Den sista meningen i Turbonegros låt Locked down illustrerar detta ganska bra.

  Utseende är helt orelevant egentligen. Det är bara handlingar som räknas. Och de riktigt läskiga personerna smälter oftast in väldigt bra istället. Just för att de vill maskera sig och inte sticka ut. Men fasaden är det viktigaste för de flesta. Sen kan man vara hur knäpp som helst, om man bara har det. Filmen American Psycho illustrerar detta ganska bra. Handlar om en framgångsrik, vältränad, rik, välklädd, snygg, populär och mycket eftertraktad ung börsmäklare på Wall Street, som alla beundrar. Men egentligen är han en galen och sadistisk massmördare som gillar att tortera, mörda och dissekera kvinnor. Men det vet ju ingen och ingen skulle tro det heller, eftersom han är ”rätt” på alla sätt och precis som man ska vara enligt samhällsnormen.

  Vad man däremot kan döma andra efter och även kolla upp då det är offentliga uppgifter, är om de är dömda och finns med i belastningsregistret. Och enklast är då att bara söka på deras namn på Lexbase.

  Rap, hiphop och liknande är inte min favoritmusik heller. Men kolla in ”LMFAO – I´m sexy and I know it” och ”Turn down for what” på Youtube. Där har du två riktigt kul videor…:D

  • bergersjo skriver:

   Våldsamma filmer har väl inte alltid funnits och det har absolut inte alltid bara setts som underhållning. Fram tills för inte alls speciellt längesen så var det ju censur i filmer av alla möjliga orsaker- främst sex och våld. Jag har för mig det är ungefär 15 minuters våld som klipptes bort från Robocop i Sverige till exempel. Den verkliga versionen sändes senare i TV4.
   Numera tror jag inte det finns någon censur av det slaget i Sverige längre (men fortfarande dyker det ju upp censur, som när SVT tog bort ljud från den norska polisens pressmeddelande). Men synen på våldsam film har absolut gått samma resa som synen på våldsamma TV-spel- filmen har dock funnits runt 70 år längre.

   Om American Psycho hade skrivits idag skulle Bateman varit en HBTQI-person av stora mått för att passa in i normen.

   Alla som har intresse för film kan uppskatta välgjorda musikvideos. I den första du nämner ser jag förresten Ron Jeremy som väl idag sitter inne för resten av livet(?) samt en av skådespelarna ur TV-serien NCIS. Den andra är ju inte så mycket rap egentligen, det är väl aldrig mer än fyra ord om och om igen?

 2. Mr Snaggle skriver:

  Jo, men alla cowboyfilmer från 50-talet och uppåt – bara där förekom det ju mycket våld, slagsmål, blodiga scener och dödande av både indianer och vita. Troligen var det främst unga killar som såg dem också. Sen har det ju eskalerat, givetvis, då allt handlar om att tänja på gränser och gå till extremer för att behålla publiken.

  Oj, vad har Ron gjort i så fall? Jag vet bara att han är/var porrskådis och kände igen honom därför. Han såg inte ut som den klassiska porrskådisen.

  • bergersjo skriver:

   Skulle inte betrakta gamla cowboyfilmer som speciellt blodiga, om man inte tänker på spaghettiwestern som ”Silencio”. Men tänk dig om de hade försökt visa filmer som Hostel på 80-talet, den hade totalcensurerats.
   Han dömdes för flera våldtäkter vill jag minnas.

 3. Mr Snaggle skriver:

  Konstigt. Det var ju inte som att han hade brist på sex med kvinnor direkt.

  Vissa scener i American Psycho var ganska humoristiska också. Som denna t.ex:

  Luis hade väntat på det där tillfället hela tiden! 😀

 4. Mr Snaggle skriver:

  Bättre version med fullt slut: https://www.youtube.com/watch?v=1ZITlRRWNZA

 5. Mr Snaggle skriver:

  Tror inte den skulle räknas som det direkt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s