SVT:s ängsliga betraktande av Evert Taubes kvinnosyn

SVT har nyligen lagt upp en sorts dokumentärserie om Evert Taube, där de låter lite olika artister dra till med sina egna versioner av Taubes verk. Ungefär hälften av ”artisterna” är verkliga bohemer à la Cornelis Vreeswijk-style, redigt nergångna gubbar som verkar ha druckit mycket alkohol i sina dagar. Men det är ju så det ska vara med ”artister” som efterapar Evert Taube.

Det är dock inte detta som irriterar mig mest, utan att SVT av vanlig feministisk PK-ängslighet känner behov av att kritisera Taubes kvinnosyn. Den kan man säkert säga en hel del om, men inte som i det här fallet genom att peka ut sångtexter. Det är löjeväckande att påstå att det är något ”unket” i ”Calle Schewens Vals” eller för den delen ”Pepita Dansar” eller ”Flickan i Havanna”.

Och ännu mer löjeväckande att reportern tycker att hon som skolbarn borde fått sjunga ”Så skimrande var aldrig havet” istället för ”Flickan i Havanna”. Gäsp liksom! Ska skolbarnen somna för att feminismen vill att samhället blundar för sexarbetare?

Jag är dock överraskad över att inget sägs om Taubes syn på ”rasifierade” då han i flera visor använde det hemska n-ordet

Vill du stödja mitt arbete? Swish: 0730467053

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället, Vlogg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till SVT:s ängsliga betraktande av Evert Taubes kvinnosyn

 1. Mr Snaggle skriver:

  Jag såg den och tänkte nästan tipsa dig om det… Kändes som en bra idé för ett inlägg, då den feministiska vinklingen av det var fullständigt löjeväckande. Men de måste ju få med det i allt, även retroaktivt.

  • bergersjo skriver:

   Ja, men visst var det förvånande att de inte tog upp ”rasismen”?

   • Mr Snaggle skriver:

    De analyserar sönder allt och alla till punkt och pricka i både nutid och dåtid och griper efter halvstrån för att hitta det allra minsta att kunna anmärka, reagera, känna sig kränkta av och reta upp sig på. Vilket får ett enormt gensvar varje gång i detta land och samhälle. Men det verkar ändå värre att vara anti-feminist än rasist. Det är nog det värsta man kan vara, t.o.m.

   • bergersjo skriver:

    Än så länge. Det blir annorlunda när svenskarna är en minoritet.

   • Mr Snaggle skriver:

    Om vi inte är det redan nu.

   • bergersjo skriver:

    Nej, det är vi inte. Jag skulle gissa att svenskarna är ca. 7 miljoner.

 2. Mr Snaggle skriver:

  Frågan är egentligen bara hur mycket mer värda som människor kvinnor är mot för män i det feministiska PK-Sverige. 10? 50? 100? Eftersom samma kränkningar och angrepp aldrig skulle tolereras någonstans om man vände på könen.

  Och de enda som de borde kämpa mot är de som de mest vill behålla istället. Som sagt.

  • bergersjo skriver:

   Det beror nog på varifrån männen kommer. Om det handlar om svenska män är dessa uppenbarligen inte så mycket värda, men exempelvis manliga afghaner och somalier kan nog rentav vara värda MER än kvinnor i det feministiska PK-Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s