Borgmästar Munthe- en politisk analys av Sverige 2022

Jag fick för mig att analysera barnsången ”Borgmästar Munthe” rent politiskt. Texten skulle kunna vara från 1700-talet, men trots det stämmer allting in skrämmande väl i analysen, där det landar i att sången helt enkelt handlar om Sverige 2022.

Vill du stödja mitt arbete? Swish: 0730467053

Detta inlägg publicerades i Historiska sagor och sagolika historier, Samhället och Skamhället, Vlogg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Borgmästar Munthe- en politisk analys av Sverige 2022

 1. G skriver:

  Yipee! Tilltron till Sveriges hantering och beslut att ”ta hem” dessa bara växer och växer…

  ”Majoritet av utredningar mot utvisade IS-kvinnor nedlagda”
  https://sverigesradio.se/artikel/majoritet-av-utredningar-mot-utvisade-is-kvinnor-nedlagda

  • bergersjo skriver:

   Ja usch… Men det var väl ingen som någonsin trodde att de skulle få något straff. De får ju tillochmed behålla barnen och fortsätta hjärntvätta dessa.

 2. G skriver:

  ”Martin Ådahl (C) om kritiken efter islamdebatten: ”SD-retorik””

  Efter onsdagens avsnitt av SVT:s ”Sverige möts” har Centerpartiets andre vice ordförande Martin Ådahl utstått hård kritik. Ämnet var flyktingpolitik och integration, och en punkt handlade om kultur och värderingar.

  En av debattörerna, Omar Makram, kommer från Egypten och är ateist. Han fick asyl i Sverige efter att ha bränt koranen och publicerat detta på Youtube. Makram tycker att den svenska debatten präglas av en försiktighet gentemot islam.

  – Folk kan inte göra skillnad mellan islam, som en religion och uppsättning idéer, och muslimer som människor. För dem är islam och muslimer samma sak. Så kritik av islam blir per automatik hat mot muslimer. Så religionskritik är inte möjligt när det gäller islam här i Sverige, sa Omar Makram, som tidigare jobbat för riksorganisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) och numera är på Bulletin.

  Martin Ådahl replikerade att det är Omar Makram som inte skiljer mellan fundamentalister och alla hårt arbetande muslimer i Sverige. Personer som bedriver hederskultur är en ”pytteliten minoritet”, säger Ådahl, något som väckt reaktioner.

  C-toppen Martin Ådahl säger till Aftonbladet att han bara sa det uppenbara.

  – En förkrossande majoritet av Sveriges muslimer står upp för demokrati och jämställdhet, och går till jobbet varje morgon. Att man inte kan säga en sådan sak längre i Sverige är helt otroligt, utan att en massa människor kastar sig över det. Det bara understryker att vi är i ett debattklimat där extrema islamister och extrema högerdebattörer tävlar om att bestämma över huvudet på den stora, breda sekulära majoriteten muslimer i Sverige om vad deras religion egentligen är.
  ..[..]..
  Hur har då den här bilden av Centerpartiet som ett parti som ”hindrar en ärlig debatt om islamismen” uppstått?

  – Det blir helt absurt när alla hakar på SD-retoriken. Det jag säger är ju motsatsen, att vi måste bekämpa islamismen inte islam.

  Martin Ådahl säger att han tidigare samma dag som debatten ägde rum diskuterat hedersförtryck med centerpartister som jobbar aktivt mot det.

  – Vi pratar om det hela tiden, men utan att sätta likatecken, som några försöker, med islam. Om man verkligen hade velat göra nytta i den här debatten, då hade man bara lyssnat på vad vi säger, nämligen att kampen mot religiös extremism och islamism blir som starkast när man vågar se alla de muslimer som kämpar mot hedersförtryck, och som står upp för demokrati och jämställdhet.

  Ådahl säger att ingen partiledare i riksdagen har kämpat så hårt mot hedersförtrycket sedan hon tillträdde som Annie Lööf, och att han själv är besjälad av frågan.

  – I hela mitt liv, i många olika sammanhang, har jag varit en benhård motståndare till religiös fundamentalism och den typen av extremism som emanerar från till exempel Saudiarabien. Men jag har också i hela mitt liv varit medveten om hur den stora majoriteten av de som tror på islam i Sverige vill ha demokrati, jämställdhet och få bort den här typen av hedersförtryck som kommer med extremismen.

  Hur många som är utsatta för hedersförtryck i Sverige är inte en helt utredd fråga. Enligt en flitigt citerad siffra från 2017 kan det röra sig om 240 000 unga. Uppskattningen kommer från Astrid Schlytter, en av Sveriges främsta experter på hedersproblematik.

  – Det fruktansvärda är att trots att det är en minoritet som står för förtrycket är det så många som drabbas, och alla möjliga ursprung som hedersförtryck bedrivs utifrån. Inte bara muslimskt, och inte bara religiösa fundamentalister, säger Martin Ådahl.

  Ett nytt brott införs i svensk lagstiftning den 1 juni i år. Hedersförtryck ska leda till fängelse i mellan ett och sex år.”
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/v5ByoV/martin-adahl-om-kritiken-efter-islamdebatten
  ————

  ”Robert Hannah (L): Jag räds inte att kallas islamofob, Martin Ådahl

  I SVT:s debattprogram ”Sverige möts” visade Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl på en oroande oförmåga att skilja på kritik mot islamism och muslimhat. Debattören Omar Makram, flykting från Egypten, lyfter i sitt inlägg att det finns en rädsla för att prata om islam i Sverige. I ett nästan parodiskt segment avbryter Martin Ådahl honom och menar att han generaliserar om alla muslimer.

  Centerpartiet har på senare tid gjort det till en sport att försöka hindra en ärlig debatt om islamismen i Sverige. Partiledaren Annie Lööfs förslag om att förbjuda offentliga yttranden mot islam i utsatta områden under Ramadan går i samma viljeriktning. Centerpartiet likställer all kritik mot islam med hets mot folkgrupp. Islam är en religion – en idé – och måste tåla kritik, oavsett hur ohyfsad kritiken är. Det är vad svensk yttrandefrihet innebär, att även åsikter som man ser som förkastliga ska kunna uttryckas.

  Centerpartiet riskerar att göra sig själva till islamisternas nyttiga idioter. Genom att legitimera tanken att kritik mot islam innebär rasism legitimerar de islamistiska konspirationsteorier. Som att svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn, att svensk polis hatar muslimer eller att svenska politiker vill förbjuda muslimer från att utöva sin tro. Det är en farlig väg.

  Partier som blundar för samhällsproblem kommer att utnyttjas av demokratins fiender. Centerpartiet tog till exempel inte alla varningar som jag gav seriöst, när man valde att sätta Mikail Yüksel att toppa deras riksdagslista i Göteborg i förra valet. Först efter en stark kampanj från mig och andra blev C nödgade att plocka bort honom. Men han fick tack vare C en plattform att bygga upp partiet Nyans med.”
  https://www.expressen.se/debatt/jag-rads-inte-att-kallas-islamofob-martin-adahl/

  • bergersjo skriver:

   Omar Makram är en skön snubbe, han är med i podden ”sista måltiden” ihop med Chang Frick och några andra roliga gubbar. Väl värd att kolla upp!
   Men den där Martin Ådahl är ju verkligen en pajas. Vad har han för källor om att majoriteten av muslimerna i Sverige står för sekularitet, jämställdhet och demokrati och går upp och arbetar hårt på morgonen? De flesta av dem har ju kommit hit från MENA de allra senaste åren! Och varför är inte länderna i MENA sekulära, jämställda och demokratiska? Det borde de väl vara om den stora majoriteten av människorna därifrån är det?

  • G skriver:

   Det var min tanke också. Om han VET att det är en extremt liten minoritet som gillar och håller på med detta så kan han ju tala om hur han eller någon annan räknat ut det och kom till den slutsatsen.

   I MENA: Många religiösa män och kvinnor upprätthåller med stolthet hederskulturen och är beredd göra allt för att försvara den.

   Samma människor I Sverige enligt Ådahl:
   Extremt liten minoritet upprätthåller och tillämpar hederskulturen bland familj, släkt och vänner. Majoriteten har tröttnat på levnadssättet och sympatiserar helt med det västerländska samhällets syn inom detta område.

   Vissa tror på jultomten i vuxen ålder också…

   • bergersjo skriver:

    Vill han ha mångkultur måste han erkänna att hederskulturen är en stor och stark del av den kultur de tar med hit. Det är inte bara pizza och kebab.

  • bergersjo skriver:

   Jag frågade båda två om de tröttnat på mångkulturen nu 😉

   • G skriver:

    Hahaha pfft! 😀 Skriv gärna om de svarar, vilket jag inte tror.

    Och även om de gjort det så tror jag inte de har mage att tala om det offentligt, politiker ber aldrig om ursäkt och säger ”jag/vi hade fel med förda politiken”, trots att det skulle minska politikerföraktet och möjliggöra ny tillitsuppbyggnad över X antal år, något som sker extremt långsamt.

   • bergersjo skriver:

    Lööf är faktiskt en av de få riksdagsledamöter som någonsin svarat mig, och den gången erkände hon rakt av att hon röstat helt motsatt mot vad hon sagt att hon skulle göra. Det handlade om FRA-lagen 2006. Men det var förstås långt innan hon blev partiledare.

  • G skriver:

   Vad kul. Det kan man ge henne kudos för. Troligen var hon även mer öppensinnad gentemot kritiska kommentarer då än vad hon är nu, nu ses nästan all kritik, saklig eller ej, som ”hat och hot”.

 3. G skriver:

  ”Rim-Sarah Alouane: If France is to belong in a multicultural world it must accept its Muslim women”
  https://www.thelocal.fr/20220521/opinion-if-france-is-to-belong-in-a-multicultural-world-it-must-accept-its-muslim-women/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s