Den svenske kapitalisten

Idag såg jag en affisch som några kommunister hade tejpat upp på spårvagnshållplatsen. Texten på affischen löd:

”Det är inte en slöjbeklädd kvinna som tar jobb ifrån Sverige eller försämrar arbetsvillkoren- det är en svensk kapitalist”.

Och det stämmer ju. Ungefär. Delvis. Men vad är en svensk kapitalist?

Jag misstänker, att om man frågar kommunisterna som tejpat upp affischen, skulle man få till svar att en svensk kapitalist är en borgare som suger ut arbetarklassen, en arbetsgivare, en aktieägare och jada, jada, jada…

Och det stämmer ju. Ungefär. Delvis.

Men sanningen är tyvärr betydligt krångligare.

Ja, en så kallad arbetsgivare som inte vill betala ordentligt för en så kallad arbetares arbete utan därför sparkar de svenska arbetarna och anställer nya i Kina, för att dessa kan tänka sig att arbeta för en sämre lön, det är helt klart att betrakta som en kapitalist.

Men hur är det med de svenska arbetarna som vill ha ett högre kapital för sitt arbete? Är inte dessa också kapitalister? Det tycker jag nog.

Och vad är förresten de kinesiska arbetarna, annat än så kallade svartfötter? För jag menar… Om alla ”arbetarbröder” lojalt stod sida vid sida och krävde lika lön för lika arbete, skulle det naturligtvis inte bara gälla i Sverige, utan självklart världen över.

Och där återkommer vi till den ursprungliga frågan: Vad är en svensk kapitalist?

Föredrar du att köpa billig mat från andra sidan jorden framför närproducerad mat som är tre gånger så dyr? Då är du en svensk kapitalist.

Föredrar du att köpa billiga kläder tillverkade i Asien framför att beställa dina plagg sydda av en svensk skräddare? Då är du en svensk kapitalist.

Man skulle kunna säga att egentligen är alla personer i Sverige svenska kapitalister, eftersom vi alla på ett eller annat sätt ser efter våra kapital. Men som de säger i den gamla slagdängan: ”Den ena handen vet vad den andra gör”.

Med andra ord: det är inte bara de svenska kapitalisterna (eller, rent krasst: svenskarna) som ”tar jobb från Sverige och försämrar arbetsvillkoren”. Men den andra handen är inte, som man skulle kunna tro, staten.

Nej, den hand som kapitalet samarbetar med, det är ju arbetarna. Svenska arbetare, kinesiska arbetare, till och med amerikanska arbetare…

För… Arbetare och kapitalister, det är samma personer. Arbete och kapital, däremot, är olika saker. Det gäller att hålla ordning och reda på skillnader!

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Den svenske kapitalisten

 1. Klas skriver:

  Du förefaller ha missförstått begreppet ”kapitalist”. Man är inte kapitalist för att man vill ha hög lön. Girig eventuellt, men inte kapitalist. Kapitalist är den som investerar kapital i en verksamhet för att förmera detta kapital.

  Visst kan man hitta på egna definitioner på vedertagna begrepp, men då är det rimligt att man tydligt anger att det är det man gör och att man noggrant motiverar vad nyttan är med att ändra på definitionen. Det räcker inte med att säga ”det tycker jag nog”…

  • bergersjo skriver:

   Nej, jag har inte hittat på egna definitioner. En kapitalägare är kapitalist, och någon som får lön, hög eller låg, är uppenbarligen kapitalägare. Vad man sedan gör med det kapital man äger, det är ju faktiskt upp till en själv.

   • Klas skriver:

    En definition där ”kapitalist” betyder den som äger kapital, om så bara en krona blir i det närmaste meningslös – det blir en synonym till ”ägare av pengar” och beskriver ingenting som har med systemet kapitalism att göra. Det går att hitta kortfattade definitioner av typen ”kapitalist = kapitalägare”, men då underförstås att det är betydande kapital som används, inte bara en hundring på ett bankkonto.

    Marx menade att en kapitalist var en som lever på placerandet av pengar.

    Wikipedia:
    ”En kapitalist är en person som investerar egna eller lånade medel i olika tillgångar direkt (i skog eller andra naturtillgångar, fastigheter, fabriker eller andra rörelser och så vidare) eller indirekt (i aktier eller andra värdepapper) och därmed söker öka sitt kapital genom att skapa avkastning. I marxistiskt språkbruk menas en person som genom att ingå avtal med arbetare – där lönen understiger värdet av arbetsinsatsen – och därmed tillgodogöra sig resultatet av överskottet, det så kallade ‘mervärdet’ ”

    Nationalencyklopedin:
    ”kapitaliʹst, kapitalägare, ägare av produktionsmedlen i form av kapital.”

    OBS att NE:s definition alltså inte betyder att alla som äger pengar är kapitalister. Bara att den som omsätter kapitalet i produktion är det.

   • bergersjo skriver:

    Det är dock inte jag som hittat på definitionen jag syftar till, som du hävdade, och jag håller inte med om att den är meningslös. Tvärtom tycker jag den är bra.

    Sen är jag heller inte marxist och känner därför inget behov av att följa hans språkbruk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s