Juridiskt äktenskap- en styggelse i liberalistens ögon

Det är mycket nu kring den kommande propositionen om könsneutrala äktenskap, och som den bäste i raden av professionella tyckare måste naturligtvis även jag uttala mig.

Göran Hägglund är mycket ute i snålblåsten i sina hårdnackade försök att, trots att slaget är förlorat, fortsätta tjata emot och försöka få till stånd någon sorts kompromiss. Men i hans allt mer desperata gripanden efter halmstrån, tycker jag nästan han har verkat lite vettig ibland.

Att skrota religiös vigselrätt- det är ju faktiskt en ganska bra idé. En idé som jag har funderat på i flera år. Men jag vill gå mycket längre än så. Jag vill istället skrota den statliga.

Det är föråldrat att Storebror ska hålla på och fingra i vilka som får gifta sig och vilka som inte får det, och det är orättvist och diskriminerande att människor i samhället behandlas olika beroende på ifall de är gifta eller ej.

Giftermålet är historiskt sett inget annat än en sammanslagen firma. Och vad säger att inte vilka som helst ska få ha en sån firma, och i vilka varianter som helst? Det skulle kunna vara ett helt kompisgäng, eller varför inte en syskonskara? Och nej, det innebär inte incest. För incest måste det ju betyda att syskonen har sex, och vad säger att de måste ha det bara för att de är gifta med varandra?

Staten ska sluta att blanda sig i vem eller vilka man väljer att gifta sig med- eller om man är gift överhuvudtaget. Det angår ingen annan än en själv och eventuell partner.

Naturligtvis kan man ha vilka ceremonier som helst i sina olika samfund och sekter och därigenom betrakta sig som gift. Det är väl inget problem med den saken? Varför måste allting alltid vara lagbindande? Tvärtom borde så lite som möjligt vara det.

Nuförtiden skiljer sig ändå fler än hälften av alla som gifter sig, och de allra flesta som är tillsammans i par gifter sig inte med varandra. Varför skiljer man då på kärlek och kärlek? Det är inte för staten att slå fast vad kärlek är. Det är för varje enskild person.

Varför ska Sverige bli det åttonde landet med könsneutrala äktenskap, när det istället kan bli det första landet i världen utan juridiska?

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s