Att prata om det

Facebook har det ett tag pågått en stor, irriterande hajp om att man ska fläka upp alla sina mörka sexhemligheter på IRC, twitter och bloggar. Detta kallas ”#prataomdet”.

Nu skrivs det oerhört utlämnande om ”gränsdragningar, gråzoner och klara övertramp”. Mycket rör det sig om rena PK-artiklar där duktiga män visar att de vet att de är och alltid kommer vara förövare, och kvinnor visar att de vet att de är offer och känner skam, allt för att få lite applåder av genusforskar-feminister.

Män och kvinnor visar att de vet Sanningen, och får en kaka för besväret. Voff! Duktiga vovvar.

Allt detta drog igång i spåren av misstron mot kvinnorna som anmält Julian Assange för våldtäkt. Och nu har pendeln svängt- för nu är det ingen misstro mot några kvinnor, nu kan ingen omdet-pratare nog understryka hur väl de känner till att alla män är våldtäktsmän och alla kvinnor offer, även om de inte själva vet om det…

Det där är naturligtvis inte helt sant. Alla omdet-pratare skriver verkligen inte så. Men jag tycker det är obehagligt med alla utlämnande historier som hamnar på internet, och jag ser inte behovet till det.

Uppenbarligen finns det ett stort behov, eftersom det blivit en sån prataomdet-boom, men behöver det mättas på detta sättet?

Det tror inte jag.

Första och lämpligaste personen man ska prata med om sina sexuella gråzooner är naturligtvis sin partner, den man upplevt det hela med.

Är detta ingen person man umgås med längre, pratar man lämpligen med en god vän, eller kanske med en psykolog eller terapeut. Har brott begåtts, bör man även prata med polisen. En del kanske har sådan typ av kontakt inom familjen att man vill reflektera över det hela med ett syskon eller en förälder.

Men det här- att lägga ut sina mörka sexhemligheter på Internet, som nån sorts slaskig skvallerartikel i kvällspressen, det är bara äckligt.

Jag tror dock att vi alla kan lära oss något av den här hajpen, om vi bara försöker: Man behöver prata med varandra. I ett sunt förhållande gör man det också.

Men behöver man lägga ut varandra på internet?

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s