Om Gaddafi, legitimitet och verklighetsuppfattningar

Gadaffi är lynchad, i Libyen tjoar folket, skjuter vilt omkring sig av glädje och ropar att Gud är störst.

I Sverige sitter journalister, politiker och professionella förståsigpåare och vrider obehagat på sig med grimaser i ansiktet, och utbrister om och om igen att vad synd det är att diktatorn inte kunde ställas inför rätta i en legitim domstol.

För det hade ju varit mycket mer legitimt att fängsla honom och dra iväg med honom till Europa och lägga flera millioner på en helt meningslös rättegång som skulle komma fram till vad alla redan vet…

De som tycker att det hade funnits ett egenvärde i att hitta på en lång juridisk teater för diktatorn istället för att de som fångade honom skulle ta itu med saken genom direktdemokrati, de saknar nog ganska mycket verklighetsuppfattning.

Lite som alla dessa människor som gärna köper korv i affären, men som ändå menar att de inte är det minsta ansvariga för slaktindustrin, och gärna betraktar jägare som djurplågare och barbarer.

Samma sak är det i det här fallet.

Det har pågått ett krig i Libyen nu. Krig är ganska smutsiga och brutala saker. Folk dödar varandra åt höger och vänster. Tortyr, våldtäkt, massmord, barnsoldater, plundrande, ja inget av det där är något ovanligt eller nytt i krig. Tvärtom kan man nog säga att det är en del av sakens natur.

Om man lever hela sitt liv en en hyfsat säker miljö, där det inte är ett accepterat socialt beteende att plocka med sig bössan och börja skjuta ihjäl andra människor, då kanske man kan ha svårt för att inse vad krig är för något egentligen.

Lite som med köpandet av kött i affären. De flesta svenskar har inga problem med att köpa kycklingar som är slaktade, plockade, styckade och inpackade i plast, men hamnar de på en marknad i Asien med levande djur som de kan välja ut som sedan slaktas åt dem, då är det barbariskt.

För då ser de ju vad som händer.

Själva logiken i det hela är svår tycker jag, det känns som att majoriteten av människorna aktivt väljer skygglappar framför ögonen och får en väldigt konstig verklighetsuppfattning.

Som det här med krig. Folk vill blanda ihop de sociala strukturerna från platser där man krigar och platser där man inte gör det, för att inbilla för sig själva att saker som händer är mer legitima eller rentav mer rättfärdiga.

Man ville ställa Gaddafi inför rätta för brott mot de mänskliga rättigheterna i domstol. De första som dömdes för de här brotten var nazister, som utfört sina brott innan lagarna fanns och i en stat där de inte alls var några brottslingar.

Samma sak med Gaddafi- han var diktator och bestämde ju själv vem som var brottsling.

Med andra ord kanske man inte ska sätta den här domstolen på alltför höga hästar vad gäller legitimitet- den som har makten bestämmer, helt enkelt.

Nu är tyrannen störtad, de som fångade honom hade makt att göra vad de ville. Helt demokratiskt valde de att ta död på honom. Vad är det olegitima i detta? Och borde det inte vara bra att döda ledaren för dem man krigar mot?

Jag menar här har de i flera månader dödat tusentals människor. Tänk om de hade dödat Gaddafi från början, det hade ju varit ett mindre blodigt krig för båda sidor.

Sverige har varit med i kriget också med stridsflygplan. Var det ett legitimt val? Naturligtvis var det det. I verkligheten är det den som har makten som beslutar vad som är legitimt.

Kanske kommer de som har makten i Libyen idag att dömas som brottslingar i framtiden. Och kanske kommer Nato, Sverige, EU, FN och alla möjliga andra legitima höjdare då att bege sig dit och kriga igen.

För Gaddafi tog det över 40 år. Det är ändå inte så illa att vara engångshärskare en så lång period. Med manus i hand så hade han nog kunnat vara rätt belåten över sitt liv som tyrann.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s