Slacktivismen sänker intelligensen över internet

Genom sociala medier som Facebook och Twitter har slacktivismen gått i skyarna över internet. Folk känner att de gör världen lite bättre genom att klicka på ”gilla” på någon random dumhet på Facebook.

I verkligheten blir världen sällan bättre av något sådant, naturligtvis. Det finns undantag, som ”ettklickforskogen”, där sponsorer faktiskt betalar välgörenhetspengar när man går in på en sida och klickar. Men i de allra flesta fall rör det sig bara om bluff och dumheter, ja rentav virus och spionprogram om man har otur.

För tillfället går det runt bilder på Facebook på en naken bäbis som är totalt nedblodad och äcklig, med text som hävdar att bäbisen har cancer och att Facebook kommer att betala pengar för varje person som skickar vidare bilden.

Och det är det en massa slacktivister som gör, såklart, utan att tänka närmare på att det självklart är bluff.

Varför skulle Facebook betala för att folk skickar runt bilder på en naken och nedblodad bäbis, när det faktiskt går att anmäla bilder till Facebook bland annat för att bilden innehåller ”naket eller pornografiskt” eller ”uttryckligt våld”? Om Facebook vill att sådana bilder går omkring, är det väl konstigt att det finns med som orsaker till att bilder kan anmälas?

Och varför skulle en bäbis vara totalt nedblodad på grund av att den hade cancer? Torkar man inte av bäbisar ifall de är nedblodade?

Vidare ser man omedelbart på de bäbiskränkande bilderna att bäbisen är en flicka, trots det påstås det i texten att han har cancer. Han.

Det är ingenting som slacktivisterna tänker någon längre stund på, lika lite som de funderar över de andra tveksamheterna. Istället klickar de omedelbart vidare bilden och känner att de gjort en god gärning.

Det är så slacktivismen fungerar- utan tänkande klickas det på allt möjligt skumt. Som om människor inte tänkte tillräckligt lite tidigare, har de börjat tänka ännu mindre genom slacktivistkulturen.

Det behöver naturligtvis inte vara på det sättet. Genom internet har vi- än så länge- en oerhörd tillgång till information. Vem som helst har möjlighet att få reda på hur mycket som helst.

Men då måste man ju vilja tänka själv och vara kritisk till påståenden- inte enbart rent dumma och mystiska sådana, som exemplet med den blodiga nakna bäbisen- men om man är kritisk och tänkande rent generellt, då ser man omedelbart igenom sådan här dålig bluff.

Öppna ögonen. Fundera. Var kritisk. Låt tankarna florera.

Jag vet att det inte var så du växte upp i skolan- där fick du höra att ”såhär är det, lär dig det, det blir prov på fredag”. Men strunta i den svenska skolan. Tänk själv och dra dina egna slutsatser!

Det är svårt för de flesta, såklart. Just därför trivs majoriteten med att vara slacktivister. Klick, klick. Världen är genast lite godare, halleluja. Och det är alldeles sant, för det står nånstans på Facebook…

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s