Moderaternas självskadebeteende

När Anna Kinberg Batra gjorde det bästa hon någonsin gjort som Moderaternas partiledare- alltså att avgå från sin post- pratade hon lite om deras självskadebeteende.

Ja, där nämnde hon något viktigt som de pysslat med i många år nu och som hon själv varit en aktiv och kraftig del av som partiledare: Att skippa partiets egen politik. Att fortsätta hålla ihop med Borgaralliansen. Och naturligtvis värst av allt, att vara sosselakejer och Decemberöverenskommare.

Allt detta har ju varit ett stort självskadebeteende för Moderaterna (ungefär som det varit ett stort självskadebeteende för Miljöpartiet att sitta i regeringen) och eftersom Kinberg Batra snällt tog över självskadebeteendet direkt från Reinfeldt och körde på kanske ännu mer självskadande än honom, skulle man ju kunna säga att det sannolikt var just därför ungefär hälften av Moderaterna ville bli av med henne som partiledare.

De ville få slut på självskadebeteendet.

Men i sitt avgångstal är Kinberg Batra minst sagt värdelös på att förklara detta. Det låter nästan på henne som om hon tycker det är ett självskadebeteende av dem att till slut ta tag i saken och göra sig av med partiledaren som i tre år skadat partiet för dem.

Hon låter stolt, hävdar att hon inte ångrar något, att hon vet saker om sitt söndertrasade parti som skulle innebära att det slutligen skulle ha en chans nu till hösten…

Dumheter alltihop förstås. Kinberg Batra har inget att vara stolt över, hon borde snarare skämmas. Det är hon som varit högst ansvarig för Moderaternas självskadebeteende i tre år och det är därför de inte viljat ha kvar henne.

För att göra partiet friskt behöver Moderaterna nu skippa Borgaralliansen. Den fungerade ett litet tag, när den inte gjorde det längre borde den omedelbart grusats. Till och med Mona Sahlin insåg att hon inte skulle fortsätta hålla samman hennes allians med Miljöpartiet och Vänsterpartiet efter att väljarna visat att de inte gillade den. Och förövrigt är grejen med partiallianser ett steg bort från demokratin- vi har ju nu i flera år sett många exempel på hur partier struntat i sina egna politiska åsikter för att stå bakom Alliansen.

Moderaterna måste alltså arbeta med sin egen politik och ingen annans.

Bort från Alliansen alltså. Men inte bara det: Bort från sossarna! De måste omedelbart sluta stötta sossarna. Nu har de hållit på i åratal och låtsats att de varit emot sossarna, men ändå har de backat upp dem trofast.

Detta är Moderaternas självskadebeteende: Att strunta i sig själva framför andra. Ett mycket vanligt självskadebeteende faktiskt.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s