Kvalet runt valet

Just nu dryper det av floskler över sociala medier som värsta turistdiarrén i Bankok. Det är samma gamla knarrande vinylskiva som vanligt:

”Det är din förbannade plikt att rösta!”

”Folk har kämpat och dött för demokratin!”

”Rösta blankt om du inte vill rösta på något!”

”Om du inte röstar har du isåfall ingen rätt att gnälla efteråt på vad politikerna gör!”

Samma poänglösa idiotiska argument som alltid. Samma floskler. Samma hittepå. Samma korkade dumheter.

Det finns ingen djävla plikt att rösta. Känner man en sådan plikt har man ett stort problem som man lämpligen bör hålla till sig själv och inte försöka smeta över på andra människor.

Det finns ingen demokrati i varesig Sverige eller EU. Sverige är en representativ ”demokrati” i en arvsmonarki. Här är det en stor skillnad på folk och folk. Besluten må fattas av ”folket”, men inte av det folk som brukar kallas ”väljare”.

I EU är det ännu värre. Där är ”väljarna” ännu mindre välkomna i maktens korridorer.

Således: Att gå till valurnorna i Sverige eller EU är en lika demokratisk handling som att göra det i Kina eller Nordkorea, där man bara har ett parti att rösta på. Här har du nämligen bara ett sätt att rösta på och möjligheterna däromkring är tämligen begränsade. Så gör som Greta Thunberg och se på saken ur ett svartvitt perspektiv: Inse att vår ”demokrati” är ett djävla hycklande spel för gallerierna som bara går ut på att hålla folket i schack.

”Det var ni själva som ville ha det såhär!” Bullshit.

Och att rösta blankt? Bara för att ingå i statistiken så att nyadeln ska kunna slå sig för bröstet och visa hur många det minsann är som vill vara delaktiga… Bättre att skrämma dem isåfall med att inte delta. Om det är få som deltar blir de rädda, och betraktar det som ett problem. Och det är ett problem- för dem.

Och din rätt att gnälla?

Först och främst: Rättigheter är något man tar sig. Vill du gnälla så gnäll, det är ingen som ger dig rätten att göra det. Det är heller ingen som kan ta den rätten ifrån dig. Kanske kommer Morgan Johansson inom kort att slutligen vilja sätta munkavle på dig, men tills det sker så har du till och med i Sverige rätt att visa dina åsikter i ord och skrift! Och det oavsett om du röstar eller inte, så det så!

Således: Lyssna inte på de här gamla politiska flosklerna. De är bara påhittade för att så många som möjligt ska känna ett tvång att behöva gå och rösta fast de faktiskt inte vill.

Om du inte vill rösta, strunta isåfall i det.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Kvalet runt valet

 1. ”Ett folk som väljer korrupta politiker, bedragare, tjuvar och förrädare är inte offer … men medbrottslingar”
  / George Orwell

  ”När demokratin är fulländad kommer regeringens representanter mer och mer att likna den inre själen hos folket. Vi går mot ett ädelt ideal. På en stor och härlig dag kommer landets vanliga folk äntligen nå sina hjärtans önskningar, och Vita huset kommer att utsmyckas med en jubelidiot.”
  / Henry Louis Mencken

  ”Vi har nu blivit en oligarki istället för en demokrati. Jag tror att detta har varit den värsta skadan på den grundläggande moralen, samt etiska standarder, för det amerikanska systemet som jag någonsin sett i mitt liv.”
  / Jimmy Carter

  ”Alla ekonomiska och politiska institutioner är anordningar som borde tjäna folkets intressen. När de misslyckas med att göra det, så bör de ersättas av något mer mottagligt, mer rättvist och mer demokratiskt. Marx sa detta, och det gjorde också Jefferson. Det är en revolutionär doktrin, och väldigt mycket en amerikansk sådan. ”
  / Michael Paranti

  Fler citat om demokrati: https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/citat-om-demokrati/

 2. Mr Snuggle skriver:

  ”Det finns ingen demokrati i varesig Sverige eller EU. Sverige är en representativ ”demokrati” i en arvsmonarki. Här är det en stor skillnad på folk och folk.” Bra skrivet!

  Jag röstade, men hade lika gärna kunnat strunta i det också. Finns inget parti som representerar mig. Jag väljer bara efter specifika frågor. Men jag tycker det blev ett väldigt bra resultat.

 3. Mr Snuggle skriver:

  Då FI åkte ut, skulle jag t.o.m. säga att det var ett RIKTIGT bra resultat. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s