Förändring av Sveroks logga- varför då?

Här blir det återigen en kolumn om Sverok, men saken är den att jag plötsligt fick reda på att någon fått för sig att Sverok ska byta logga. Då kan man fråga sig: Varför det?

Kanske är det någon som blir förvånad över att just jag kritiserar den saken, eftersom jag själv en gång lämnade in en motion till riksmötet om att ändra loggan. Grejen är att loggan i sig har jag ingenting emot, jag gillar bara inte färgen.

Sen så tycker jag att en såhär viktig sak ska beslutas av riksmötet, men tydligen tänker Förbundsstyrelsen ta beslutet på egen hand i januari istället, och det känns minst sagt fel tycker jag.

Den nya loggan (om den väljs) har ritats av reklambyrån Äkta Fejk.

De tyckte inte om Sveroks typsnitt, för de anser att det ser för ”medeltida” ut. Personligen tycker jag inte texten är medeltida, men däremot tycker jag att den är både vacker och igenkänningsrik. Äkta Fejk ställer sig frågan: ”Sysslar Sverok med bara medeltida saker?” eftersom svaret är nej, vill Äkta Fejk ändra texten, till ett ”mjukt formspråk”, för att ”man välkomnar nya människor”.

Vad är det där för dravel? Vad de gjort, är att ändra texten till stora bokstäver, varav några bokstäver inte är några bokstäver alls. Detta kallar de sedan ”mycket mer neutralt”. Bah!

Sen har de tagit sig an själva loggan. Den har de gjort om till fyra små karaktärer som ser ut att vara plockade ur ett dataspel från 80-talet.

Nu är visserligen många av Sveroks medlemmar dataspelare, men jag tycker verkligen inte att man ska totalfokusera på bara dataspel. Organisationen står ju för så mycket mer än så.

Vad Sverok däremot inte står för, är schack. Så därför är det kanske lite olyckligt att två av karaktärerna ser ut precis som schackpjäser.

Ytterligare en karaktär har ett kikarsikte mot huvudet. Det är helt okej för min del, men med tanke på att Sverok tidigare ändrat en logga så den blev fulare just för att det fanns ett vapen med i bilden, och förbundet inte ville verka våldsamt, så kanske det inte är så lämpligt…

Fjärde karaktären skulle påminna om en lajvare, och eftersom Sveroks nuvarande logga har en mask som ska påminna om lajv (istället för stridsklubban som var där från början) har Äkta Fejk nöjt sig med att ändra lite i masken och sätta den som huvud på karaktären. Men den ser inte längre ut som en mask, efter att Äkta Fejk ändrat den. Istället ser den ut som en palett, vilket gör att karaktären mest påminner om en målare. Och Sverok är ett spelförbund, där pysslas inte med måleri inom verksamheten.

Nej, det här är inte någon bra idé. Jag hoppas att Äkta Fejk inte fått mycket pengar för det här och jag hoppas att riksmötet ser till säga stopp.

Detta inlägg publicerades i Dagligt flum och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s