Behovet av fler och större ansvariga

Omedelbart efter Breiviks terrordåd i Oslo började det pekas finger åt islamistiska organisationer.

En ”expert” i Sverige var övertygad om att det rörde sig om al-Qaida, i Norge funderade man på kurdiska organisationer eftersom det nyligen påbörjats en rättegång om en kurd, en islamistisk terrororganisation tog rentav på sig ansvaret och amerikanska TV-kanalen Fox kan fortfarande inte riktigt släppa åsikten att allting är islamismens fel.

De är inte ensamma om denna syn.

Sverigedemokraten och kommunpolitikern Erik Hellsborn menar att terrordådet aldrig inträffat utan ”massinvandring och islamisering”.

Även om jag inte håller med Hellsborn, kan jag dock förstå hans desperata försök att fortsätta peka finger åt samhällsutveckling som skrämmer folk och som varit orsaken till att Sverigedemokraterna hamnat i riksdagen.

För så fort det framkom att det inte rörde sig om någon islamistisk terrorgrupp utan om en man med så kallade ”högerextrema” och invandrarfientliga åsikter, då började den stora massan istället peka finger åt sådana grupper- och där brukar folk ofta mena att Sverigedemokraterna befinner sig.

Kort sagt: Nu ansåg folk helt plötsligt att Breivik blivit hjärntvättad av ”den tokfarliga extremhögern” och att detta var orsaken till hans terrordåd. Naturligtvis inte så roligt för ”tokfarliga högergrupper” att anklagas för att vara ansvariga för massmorden…

Är det inte islamiströrelser, så är det extremhögern. Eller extremvänstern. Eller kanske mördarens föräldrar. Eller kanske att han gillade att spela dataspel (om jag själv varit massmördare, skulle media garanterat fokusera på Sverok (Sveriges roll och konfliktspelsförbund) eller det faktum att jag lyssnar på ”hatisk musik” (Black Metal)).

Om någon gillar att spela paintball eller airsoft, att skjuta prick, jaga eller pyssla med kampsport- då kommer det förr eller senare säkert bli en mördare…

Av någon anledning behöver folk det- organisationer och åsikter att skylla på. Det räcker inte att konstatera att här är det mördarens ansvar för vad han gjort.

Jag tycker det är konstigt. Själv tycker jag nämligen att det var en lättnad när det visade sig att terrordåden inte utförts av någon organisation utan av en enda jeppe som ville mörda så många som möjligt…

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s