Vi och dom-mentaliteten i dagens Sverige

Tänkte jag skulle skriva en Christian Thorén-pastisch, eftersom hans fördomsfulla text om folk som röstar på Sverigedemokrater fått så stor uppmärksamhet i facebook, Dumheter24 och rentav i Aftonbladet

Tjena kompis! Lite sugen på att rösta rosa?

Jag fattar. Du vill kalla alla för ”hen” och skratta gott åt ”vita kränkta män” utan att behöva ta hänsyn till vilka som sitter runt fikabordet. Det vill vi alla, ner med männen va? Djävla Patriarkatet överallt, strukturer och sånt. Jomenvisst.

Det känns så viktigt för dig att du tänker lägga din röstsedel i Gudruns burk. För Kvinnorna, liksom. Eftersom jag är betydligt intelligentare än du vill jag prata lite om det, okej?

Där tar vi en paus i pastischen. Det är svårt för mig, för att inte säga rent omöjligt, att sitta och jiddra om ”viktiga röster” och liknande fånigheter. Jag är inte mycket för ”bröd och skådespel” som folkets viktigaste rättigheter. Den representativa demokratin, politikerna som ny adel där de pekar finger åt varandra om dagen i reality-serien ”riksdagen” och sedan håller varandra snällt om ryggen om natten och fattar gemensamma beslut som gynnar dem själva… Jag mår bara illa av att tänka på eländet. Men för att återgå till Thoréns historia:

Våra röster, din och min och alla andra kloka svenskars röster som vi kan vara så stolta över i vårt demokratiska Konungarike, det är rösterna som till syvende och sist (host, host) bestämmer vilka det är som ska arbeta med att hålla skeppet Sverige flytande i ytterligare fyra år.

Tror du nu att det räcker med en ambition att göra livet surare för vita kränkta män och andra gubbslem för att navigera Sverige framgångsrikt i en komplicerad internationell ekonomi och politik?

Fundera på det innan du slösar bort din röst i pottan bland övriga fisar. Ska vi kanske titta på vad det är du bidrar till när du hejar på samma parti som media gjort i år? Ska vi prata om normalisering av ett vi och dom-tänkande utifrån kön, eller varför inte utifrån religion och etnicitet? Jag säger inte att du hatar män, att du hatar vita män, eller att du tycker man är islamofob om man är skeptisk till Islamiska Staten och deras pågående raj-raj, men varför vill du annars rösta rosa? Fundera på den saken. Är det egentligen så vettigt att sortera ”vita kränkta heterosexuella medelålders cis-män” som en egen grupp med övriga män i skam däromkring? Ska kvinnor faktiskt betraktas som klokare, bättre, mer värdefulla?

Nog för att det är feministiskt. Men är det jämställt? Självklart inte. Det borde vilken djävla idiot som helst se. Vill du ha in vilken djävla idiot som helst i riksdagen?

Det där vi och dom-tänkandet som nazisterna körde för 70 år sedan. Det är ju faktiskt samma vi och dom-tänkande som alla radikalfeminister håller på att normalisera idag.

Nu tar jag ett hopp i pastischen, vill inte fundera över vad jag ska skriva om fotboll… Fotboll är helt enkelt inte min grej, okej?

Här kommer min vädjan:

1. Snälla, slösa inte bort din viktiga röst för att kalla folk för ”hen” utan lägg rösten på en ekonomisk och social politik som inte kostar en halv biljard kronor som F!s vallöften gör. Jag lovar att det är mycket smartare. Lyssna på mig, jag är trots allt smartare än du.

2. Snälla, vill du att kommande generationer ska växa upp i trygghet är det bara att skrota det där otäcka vi och dom-tänkandet rakt av. Män och kvinnor behöver samma värde.

Simma lugnt, Sven Bergersjö

 

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Vi och dom-mentaliteten i dagens Sverige

 1. Pelle2 skriver:

  Bra skrivet ! Fi driver en hatideologi som inte står kommunismen och nazismen efter.
  Det är helt sjukt att det finns människor som är så korkade att dom ens överväger att rösta på dom.Antingen är dom svagbegåvade eller så har de inte läst deras partiprogram.

 2. DrSnuggles skriver:

  De ”hatar bara rätt”, som sagt…Ingen hade sagt det bättre. Det är enda skillnaden till varför de inte är lika hatade av alla PK som SD. Och till varför inga nyhetssändningar alltid börjar med att titulera dem ”De mansfientliga F!” just för att påvisa hur dåliga de är. Liksom det nästan alltid görs med jämförande parti.

  Sverige är inte alls jämlikt. Män är diskriminerade på flera olika sätt och nivåer i samhället. Och ingen har ju någonsin beskyllt någon -oavsett kön – för att ha en vidrig manssyn. Det skulle naturligtvis aldrig tas på allvar heller. Bara motsatsen.

  Sverige är inget demokratiskt land. Kungahuset är inte folkvalt.

  Alla är heller inte lika inför lagen. Kungen, diplomater (och troligtvis fler också) har åtalsimmunitet.

  Bara där faller tre punkter Sverige ständigt stoltserar med.

 3. DrSnuggles skriver:

  Jag kan inte sympatisera med något parti. Kommer bara rösta efter vad jag anser ”det bästa av det värsta” nu…Då alla har saker jag inte gillar.

  Det finns saker alla liksom förväntas gilla. Som ingen får kritisera, ifrågasätta eller ta avstånd från. Feminism är en sån sak.

  Jag har full respekt för dig som vågar stå för dina åsikter utan att vara anonym. Det skulle jag ha vad du än tyckte och skrev om. 🙂

 4. DrSnuggles skriver:

  Man håller ju aldrig med om allt, men det betyder inte att jag inte kan respektera folk ändå. 🙂

 5. Pingback: Kränktheten på Södermalm | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s