Att rösta eller inte?

Nu är det bara några dagar kvar till det så kallade valet 2014. Jag läste i Metro idag att en million ”osäkra väljare” inte bestämt sig för vad de ville rösta på. Det säger ju ganska mycket, tycker jag… Nämligen att många är medvetna om att allt som kan tänkas trilla in i riksdagen bara är skit. Folk vet inte vad de ska rösta på eftersom de inte vill rösta på skit.

Trots det, känner de flesta av dessa att de ska rösta ändå. De har hört sen de gick i grundskolan att om de inte röstar gör de minsann nåt elakt mot demokratin. Om de inte röstar har de ingen rätt att klaga efteråt…

Jag säger tvärtom. Ifall folk inte röstar kan det sannolikt bero på att de inte vill delta i den svenska bröd-och-skådespel-leken. De har sett att Kejsaren är naken. De har kommit till insikt. De vet att den representativa demokratin inte är mycket till demokrati, att blockpolitiken är en djävla teater och att politikerna är en nyadel. De vill inte delta i den där skiten. Varför skulle de inte ha rätt att klaga bara för att de inte vill låtsas som om deras ”val” vart fjärde djävla år betyder någonting överhuvudtaget?

Skulle man rösta på Centern, Kristdemokraterna, Folkpartiet eller Moderaterna, så spelar det ingen roll- det man väljer är Alliansen. En grupp, mer eller mindre ett och samma parti. Hur Alliansen beter sig har de ju visat nu i åtta år. Även innan de var ”Alliansen” var de ju oftast mer eller mindre samma grupp- ”högerblocket”. Det hände väl vid nåt enstaka tillfälle att framförallt Centern bröt mot blockpolitiken tidigare (och fick en storm av negativ kritik för det varje gång), men nu lär det ju knappast hända. Nu är Alliansen Alliansen, det är bara fånigt att betrakta det som fyra olika partier.

Och vänsterblocket då? Ja, där har vi Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Inga direkta nyheter hos dem heller, förutom kanske den grejen att de gröna hakat på radikalfeminismen riktigt ordentligt nu och blivit ungefär (eller kanske rentav mer?) som vänsterpartiet.

Alla dessa partier är gamla veteraner inom riksdagen. Högerblocket och vänsterblocket, Sveriges två riktiga politiska grupper som beter sig någorlunda likadant. Vänstern är mer radikalfeministisk, högern är mer inne på att sänka skatterna, men totalt sett beter de sig ganska lika. Det var sannolikt därför folk började rösta på Sverigedemokraterna.

Nej, jag tror inte majoriteten av Sverigedemokraternas väljare är rasister. Sannolikt ganska många, och ännu fler är säkert främlingsfientliga. Men de allra flesta är nog bara djävligt trötta på blockpolitiken, borgaralliansen och de rödgröna. Det är verkligen inte svårt att förstå.

Det är heller inte svårt att förstå att många aldrig skulle kunna tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna- jag skulle exempelvis inte göra det själv.

Därmed har jag- och uppenbarligen en hel del andra- inga riksdagspartier att rösta på. Normalt sett brukar då enda anledningen att rösta iallafall vara de där fullständigt idiotiska argumenten som folk lärt sig i grundskolan:

”Man ska rösta även om man inte har nåt att rösta på, för demokratins skull. Annars har man ingen rätt att gnälla efteråt. Bättre rösta blankt än att vara en soffliggare! Det finns minsann länder där människor dör för att de kämpar för att få rösta!”

Det är lite som att äta och det enda som bjuds är bajs, eller hur? Man ska äta ändå, för i vissa länder svälter minsann folk ihjäl. Man ska äta för att man har möjligheten att äta- oavsett vad det är för skit man bjuds på.

Men… Vid vissa enstaka tillfällen, finns det en anledning att rösta ändå. Att gå med i spelet, att följa de absurda reglerna- för att kämpa mot det som är sämre.

Att rösta blankt leder aldrig till något meningsfullt. Det är idiotiskt. Då är det bättre att bara stanna hemma. Ingen vinner något på att rösta blankt.

Däremot kan man vinna något på att rösta på ett parti trots att det inte kommer någonvart… Det innebär nämligen att det blir en färre del av de röster som räknas, som hamnar på de andra partierna.

Jag vill inte rösta på något av riksdagspartierna. Men mitt stora bekymmer i år, har varit tanken på ifall Feministiskt Initiativ skulle lyckas trilla in i riksdagen. Tidigare såg jag det som att det kanske inte skulle göra så mycket- ju fler små partier, ju fler vågmästare, ju fler som inte är med i blockpolitiken, desto bättre. Varför ska Sverigedemokraterna vara det enda partiet utanför leken?

Men jag har förstått att Feministiskt Initiativ på många sätt är ungefär likadant som både Vänstern och Miljöpartiet. Kom de in i riksdagen skulle de hamna i vänsterblocket- bara göra det ännu mer radikalfeministiskt.

Med andra ord, en bra orsak att rösta, för att deras väljare ska bli en mindre del av den totala statistiken… Det gäller ju för övrigt inte enbart Feministiskt Initiativ, utan även alla andra partier, men det är vad jag förstått inga andra vidriga partier som kanske lyckas ta sig in i riksdagen om vi har otur… Utom naturligtvis de som redan är där. Det har dock sagts att somliga av riksdagspartierna riskerar att trilla ut, och vem vet?

Hur som helst. Ska man trots allt rösta, är det ju en bra plan att rösta smart, och inte bara på Kalle Anka-partiet eller andra dumheter. Och det är ju vanligtvis det som är problemet- att det inte finns något vettigt att rösta på… Fast de senaste valen har det ändå funnits det, tycker jag: Piratpartiet. Jag gillar dem eftersom de varit emot FRA och övriga Storebrors-fasoner, som såväl höger som vänsterblock dreglat blött över (vänstern röstade visserligen emot FRA-lagen, men det berodde inte på att de var emot, utan på att de vid tillfället var opinion). Ett parti som står för individens skydd mot staten, självklart gillar jag Piratpartiet!

Således röstar jag på dem- till Riksdagen. Men till Kommun och Landsting däremot, så röstar jag på Vägvalet. Vad är då det för några?

Vägvalet är ett litet parti i Göteborg, som dragit igång på grund av det ”Västsvenska Paketet”, byggnation av all möjlig infrastruktur som beräknas kosta 34 milliarder kronor. Tanken är att trängselskatt i Göteborg ska stå för 14 milliarder av detta.

Från början tyckte jag det var bra med trängselskatt- det argumenterades att den dragits igång för att det skulle åka färre bilar i staden. Det lät ju fint. Färre bilar som åker omkring och är i vägen för cyklister och fotgängare?

Fast riktigt så var det inte. Om det blev färre bilar, då skulle det ju inte bli några 14 milliarder i första taget av trängselskatten. Bilarna blir kvar- men bilisterna får betala en massa extra pengar.

Om trängselskatten inte är till för att få bort bilarna utan bara för att röva bilisterna på pengar, försvinner argumentet om färre bilar i stan. Därför är jag inte längre för trängselskatten- utan röstar alltså emot den.

Men det räcker förstås inte att rösta emot den. Folkomröstning är ju inte alltid något som politikerna bryr sig om… Alltså är det en bra idé att även rösta på ett parti som är emot. Om Vägvalet kommer in i kommun och landsting borde man vara säker på att åtminstone de tänker göra sitt bästa för att få bort trängselskatten.

Och det där är en bra idé för folk som inte vet vad de ska rösta på och som inte bor i Göteborg: Man får bara rösta i folkomröstningen ifall man bor i Göteborg, men det är säkerligen många som bor i kommunerna runtomkring, som brukar åka bil genom stan varenda dag. Vill de ändå ha något att säga till om, kan de ju rösta på Vägvalet ifall de är emot trängselskatten…

 

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Att rösta eller inte?

 1. Kristian skriver:

  Vi behöver ett standardparti ”Tom Stol i Riksdagen”.
  Alla blankröster, ogiltiga röster, och ”uteblivna” röster går till TS.

  För varje mandat TS får, lämnas en stol i riksdagen tom. Därtill
  * sänks ledamöternas lön med 2.9% för mandatperioden
  * minskas tiden till nästa val med en vecka
  Och, det viktigaste
  * anses TS ha rösta emot varje proposition regeringen framställer.

 2. Pingback: Dags för lite härlig twitterfeminism igen! | WTF?

 3. Dr Snuggles skriver:

  Det bästa av det värsta, som sagt…Så röstade jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s