Dags att rensa ut Lindgren-arvet ur Sverige på allvar

Vi ser det i ”Barnen på Bråkmakargatan”, vi ser det i ”Madicken”.

Lotta Nyman, en liten flicka betraktad som en bråkmakare bara för att hon vågar visa framfötterna. Om hon varit en pojke skulle alla ryckt på axlarna och sagt: ”Boys will be boys!”

Margareta ”Madicken” Engström, en flicka som slåss och klättrar på taket, men trots detta tvingas gå omkring i klänning med förkläde och långt välkammat hår som nån djävla porslinsdocka. Trots att hon är så queer som om hon marscherade i Stockholm Pride-festivalen, sätts hon ändå på pedestal enligt den unkna patriarkala heteronormen.

Beror det här på att Astrid Lindgren ville visa mäns unkna förtryck mot kvinnor i Sverige? Tack vare att jag, SVT och Saltkråkan AB tidigare slagit fast vilken fördomsfull, rasistisk och sexistisk gammal tant hon var vet vi svaret: Nej.

Kvinnliga karaktärer i Astrid Lindgrens böcker kränks och förtrycks för att Astrid Lindgren själv var en del av det patriarkala samhället. En kvinna som föddes för över 100 år sedan och aldrig kom till insikt. Sannolikt demonstrerade hon inte ens för kvinnlig rösträtt.

Men som mångmillionär gav hon sig som alla vet ändå in i samhällsdebatten för att se till att få betala mindre i skatt, vilket ju ledde till att socialdemokraterna förlorade makten i valet 1976. Rika vill bli rikare, inte sant?

Nu är det dags att rensa ut Lindgren-arvet ur Sverige på allvar. Den friska lukten av rök från bokbål på torgen är det enda som får bort stanken av fördomar som bubblar och puttrar i de där gamla 1900-talshistorierna.

Med djup tillförsikt räknar jag med att den kanske viktigaste personen i vår nya fina feministiska regering, Framtidsminister Kristina Persson, tar tag i saken och ordnar så att flickorna i kommande generationer slipper leva under samma unkna patriarkala förtryck som dagens, ett förtryck som Astrid Lindgren genom sina böcker sannolikt bär en stor skuld till…

Detta inlägg publicerades i Dagligt flum, Historiska sagor och sagolika historier, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dags att rensa ut Lindgren-arvet ur Sverige på allvar

  1. Simon Nyman skriver:

    Skön ironi! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s