Uppsalas Starke Man- med åsikter som Beatrice Ask och kompetens som Kurt Olsson

Att våra politiker är en bunt skojare med mycket kvar att önska vad gäller intelligens är ju ingen nyhet, men Uppsalas Starke Man Stefan Hanna hamnar i en klass för sig.

Hans påhitt liknar ingen annans utom Beatrice Asks- just det, Tant Gredelin, vår skam som justitieminister, kärringen som kastat ur sig det ena dumma förslaget efter det andra om hur vi borde göra lagarna sämre.

Lite på samma sätt är det med Stefan Hanna, kommunalråd för Centern i Uppsala.

Ask vill skicka grälla kuvert till misstänkta sexköpare (just det, misstänkta, inte dömda), Hanna vill spöka ut bidragsfuskare i hyenadräkter.

Båda idéerna påminner rätt mycket om att sätta skummisar i stocken på stadens torg så folk kan gå förbi och spotta på dem medan de skäms. Lite medeltid över det hela, men medeltid är inne nu. Folk åker ju på medeltidsfestivaler som tokiga och klär ut sig. Inte i hyenadräkter visserligen, men ändå…

En annan rolig idé som Hanna lagt fram är en särskild tjockis-skatt.

”Tjockisar får skylla sig själva!” skulle kunna vara Centerpartiets nya valspråk. Vidare vill Hanna att personer som får socialbidrag ska jobba för detta genom att köpa mat åt gamla och gå runt på skolgårdar. Tjockskatten menar Hanna att man kunde fixa genom att lägga extra moms på socker, precis som det är på alkohol och tobak.

Det roliga med de här förslagen är att Hanna är politiker inom Alliansen, en så kallad borgare. Vanligtvis brukar borgarna vilja att man ska ta bort momsen och dumpa statliga och kommunala jobb till förmån för privata näringsidkare. Hanna tycker alltså tvärtom, åtminstone ibland.

Youtube ligger några roliga filmer där Hanna är misstänkt lik Kurt Olsson. Där hävdar Hanna bland annat att Centerpartiet har världens bästa klimatpolitik. Detta till trots, är han inte emot bilar. Tvärtom. Hanna tycker att bilar är en viktig pusselbit ”som kompletterar hela floran av transportsätt, som att gå, att cykla, att åka buss, att åka spårvagn, att åka tåg, att flyga” (lite orättvist att han inte tog upp varesig att springa, att krypa, att åla, att rida på en elefant, att rida på en häst, att bli buren, att åka båt, att simma eller att hoppa på ett ben).

Visst är det tyvärr så att bilen idag är en så kraftig grundstomme i vår infrastruktur att det skulle bli oerhört svårt att försöka klara sig utan den i samhället, men att inte vara emot bilar och ändå anse sig ha världens bästa klimatpolitik?

”Det kan du hitta, om du googlar,” menar Hanna självsäkert.

Jag googlade, och hittade genast meningar som ”Centerns nästan komiska klimatpolitik”, ”Centerpartiet gör bort sig i klimatfrågan. Igen. Och igen”, ”Centern- en bromskloss för en offensiv klimatpolitik”, ”Centern som miljöparti ett rent skämt”.

Nu handlade ju det där förstås inte om experter utan om personliga tyckare, men det är vad man hittar om man googlar om Centern och klimatpolitik.

Men själv kände jag mig mer nyfiken på Stefan Hanna än på Centerns påstådda klimatpolitik. Vad är han egentligen för en lustigkurre? Hur kan han vara tokigare än nästan alla andra politiker?

Så jag googlade om Stefan Hanna, och här kom det fram: Hanna har en bakgrund som chef för Ericsson. Det tycker jag förklarar saken.

De flesta av våra politiker gör en direkt broilerkarriär inom Dum-branschen och är aldrig ute i verkliga livet. De kloka politikerna är eldsjälar som ofta arbetar hårt i många år med trista jobb som ”vanliga knegare”.

Stefan Hanna däremot, han har haft såna där yrken där man sitter och kastar ur sig idéer om att företaget kanske skulle byta logga för skoj skull, kanske skulle ha ett kontor på andra sidan gatan istället, kanske skulle sparka 500 anställda och sen betala Manpower för ny bemanning, kanske skulle sälja halva företagsamheten till utlandet, etc…

Kort och gott, han har jobbat med sånt som i största allmänhet skapar börskrasch, depression och oro inom den globala arbetsmarknaden. Nu är han en av våra folkvalda.

Leve demokrati!

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s