Paradisläckan- den svenska avundsjukan

Okej, så de senaste dagarna har public service slagit på stora trumman med SVT:s gigantiska icke-nyhet om ”paradisläckan”, att en massa miljardärer helst vill betala så lite skatt som möjligt och därför följer de svenska lagar och regler som finns för att slippa.

Mycket upprörande, eller hur? Statsministern tycker att det visar att en del människor ”tar sig en annan moral”. Finansministern tycker det är ”ohederligt och osolidariskt”. Finansmarknadsministern tycker det är ”orimligt” och folkpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson tycker det är ”dåligt och moraliskt fel”.

Ja, de allra flesta känner säkert att det är moraliskt rätt att betala mer skatt än de behöver. Absolut. Så måste det ju vara! Det är ju roligt att betala skatt. Och att följa de svenska lagarna är absolut såväl ohederligt som osolidariskt, för att inte säga orimligt. Våra lagar är ju ganska ohederliga, osolidariska och orimliga, för att inte säga dåliga och moraliskt fel…

Miljardären Christer Gardell tycker att politikerna får ändra på lagarna om de inte gillar dem. Och där har han väl en bra poäng? Varför i helvete sitter politikerna och gnäller om andra människors etik och moral? Det är politikerna själva som har makt att bestämma vad vi ska ha för lagar. Om lagarna då är omoraliska- vad säger det om politikernas moral?

Så länge man följer lagarna ska politikerna bara hålla käften. För att inte snacka om media! Om man var lite sugen på konspirationsteorier skulle man kunna tro att hela det här anti-scoopet är medias försök att få tyst på alla genanta och pinsamma metoo-anklagelser om våldtäkter av mediapersoner som bubblat upp på sistone.

Vad är det här för hyckleri egentligen?! Trots det gigantiska allmänintresset väljer SVT att vara mycket tystlåtna med vilka personer det är som är anklagade. Men med ”paradisläckan” är de ”pressetiska reglerna” minsann helt plötsligt annorlunda! Här trycker man upp kameran i ansiktet på människor som inte ens anklagas för att ha brutit mot lagen och går ut med deras namn och en djävla massa fakta om dem.

Skumt, eller? Konspirationsteorin känns väldigt logisk, förutom det faktum att det måste ha tagit väldigt lång tid att rota igenom alla dokument till ”paradisläckan”. Det började man garanterat med långt innan metoo-kampanjen tog fart.

Men det förstås, det kan ju ändå vara så att SVT försöker använda denna uppenbara icke-nyhet för att få svenskarna att börja tänka på andra saker än mediamedarbetares sexuella övergrepp… Och de kommer antagligen lyckas också, folk är intresserade av nya nyheter och struntar i hur meningslösa de är.

Denna avundsjuka, att bli upprörd över rika personers förmögenhet. Vem i helvete skulle inte vilja vara rik? Och vem i helvete vill betala mer skatt än nödvändigt? Jag spyr av den svenska avundsjukan.

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Paradisläckan- den svenska avundsjukan

 1. Mr Snuggle skriver:

  Moral är för de flesta bara något man ska se till att andra upprätthåller, har jag sen länge insett. Folk älskar att döma och racka ned på andra och säga hur dåliga de är på olika sätt. Och inget gäller en själv.

  Jag tycker det handlar helt om hur folk i fråga blev rika. Genom hårt jobb, kämpande, intelligens och talang – helt rätt! Folk som Kungahuset, Hollywoodfruarna, samtliga övriga kvinnor som gift sig till pengar och av media också porträtteras som superduktiga och framgångsrika och något för unga tjejer att se upp till – inte alls!

 2. Mr Snuggle skriver:

  Framgång och förmögenhet borde aldrig värderas bara för sakens skull – endast beroende på hur den uppkom.

 3. Kristian skriver:

  Precis så!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s