Mobiltelefonerna var bättre förr!

Ibland undrar jag verkligen om det bara är jag som tycker det är smidigt med små, hopfällbara telefoner med knappar, istället för dessa groteskt stora ”smartphones” där man ska sitta och kladda med fingrarna på en dataskärm.

Vill du stödja mitt arbete? Swish: 0730467053

Detta inlägg publicerades i Dagligt flum, Om Sven Bergersjö eller företaget, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till Mobiltelefonerna var bättre förr!

 1. G skriver:

  Smartphones är trevligt på många sätt. Men en sak jag hatar är det numera konstanta hänvisandet till appar hit och dit, från både företag och myndigheter. Förbannade appjävlar.

  Beställde (via datorn givetvis) en vara från USA i Mars -22, när varan anlänt till Arlanda och tullavgift skulle betalas har Postnord i tysthet ”uppdaterat” så man endast kan verifiera sig med mobilt bank-id appen. Dvs, om du har beställt en vara som ska igenom tullen och du 1. äger ingen smartphone alls, 2. din smartphone är för gammal för att installera den senaste mobilt bank-id appen, då är du rökt och varan, som du redan betalt för, skickas tillbaka. Swish fanns som betalalternativ, men ovan gäller även där då detta också är en appjävel, äger du ingen smartphone eller din smartphone är för gammal att installera Swishappen så är du rökt.

  Att man har bank id på fil på sin dator att verifiera sig med hjälper inte, eller som jag gjorde vid en annan beställning från USA i November -21, betalade tullavgiften med bankdosan, hur smidigt som helst, detta alternativ hade Postnord tagit bort helt den 1 Jan -22 (om jag minns rätt) i samband med ”uppdateringen” enligt kvinnan i telefon hos Postnord.

  Vid telefonkontakten med Postnord där vi förklarade att de nu satt oss i klistret pga ”uppdateringen” sades att ”ni är inte ensamma om att ha hamnat i den här situationen, det är fler som har kontaktat oss”. Det är givetvis inte så konstigt sade vi. På frågan varför denna idiotiska ändring gjordes så blev svarat att ”det är en del i Postnords arbete för att hänga med i utvecklingen”. Här sitter man med en färdigbetalad vara som BARA ska släppas igenom tullen, men den av regeringen utsedde att hantera det hela, Postnord, ”har uppdaterat sina system för att hänga med i utvecklingen” och vägrar numera kunna ta emot tullavgiftsbetalningar från alla som ej äger en smartphone eller inte kan installera apphelvetet på just Din smartphone då kanske OS versionen är för gammal och ingen ny finns tillgänglig.

  I anslutning med beställningen i Mars -22 kontaktade vi även Tullverket för att se om de kunde komma till undsättning på något sätt, e.g betala tullavgiften på annat sätt etc, då man har 2 veckor på sig att betala innan varan skickas tillbaka, det kunde man inte. Vi sade att man blir lite stressad och förbannad när ändringar som dessa görs i det tysta från Postnords sida och man får vetskap om detta först när tullavgiften ska betalas och varan riskerar skickas tillbaka vid utebliven betalning. Beställning/betalning har gjorts, varan har skickats och anlänt, men nu är det stop pga Postnords appkrav. Det höll man med om på Tullverket. Och kvinnan på Tullverket lade till att de tycke det var mycket märkligt att alternativet att betala med bankdosa tagits bort helt och hållet.

  Tullavgiftsbetalningen i Mars -22 löste via genom att en bekant (som hade Swishappen) Swishade in tullavgiften (på 112kr) och vips så släpptes paketet igenom samma eftermiddag. Varför ska Postnord göra det enkelt för sig när man kan diskriminera och utestänga alla icke-smartphoneanvändare. Förbannade appjävlar.

  En sak som dock är viktig och jag alltid hållit hårt på är att när man kontaktar företag eller liknande, ibland för att man med all rätt är redigt jävla förbannad på något, så är det viktigt att man behåller lugnet men gärna förklarar hur förbannad man är och varför, och att man vet att gap, skrik och dålig attityd i telefonsupporten inte hjälper då beslut, som ligger bakom dessa ”uppdateringar” hos Postnord, sker på en högre nivå, en nivå som man som användare aldrig når och där beslutsfattarna sitter trygga och varken hör eller ser hur beslutet direkt drabbar slutanvändaren.

  Kommer ihåg att jag satt i telefon hos Telia i 1 tim 30 min, mannen sade flera gånger ”vänta lite, är strax tillbaka”, jag svarade varje gång ”japp, ingen fara”, en lång stund in i samtalet lade han till ”vilket tålamod du verkar ha”. Jag svarade att jag inte tror att vare sig gap, skrik, könsord eller t.o.m rena hot som vissa tydligen sysslar med gör att man snabbare kommer till en lösning på problemet eller gör arbetsdagen bättre för folket i supporten, det har du såklart helt rätt i svarade mannen. Problemet blev löst och vi önskade varandra en fortsatt trevlig dag.

  Kvinnan i telefon hos Postnord sade att klagomålen på ”uppdateringen” skulle föras vidare så att detta kanske ”fixas” och normala betalalternativ återinförs, om detta har gjorts sedan vi var i kontakt med Postnord i Mars -22 är inget jag har vetskap om, om inte annat så lär väl nästa vara som ska igenom tullen ge svar på den frågan, då det är dags att ännu en gång gå igenom denna betalningsprocess.

  • bergersjo skriver:

   Just det, där är ett annat helvete: Swish. Alla ska betala med den SKITEN nu. Det är en stor skam. Man borde kunna betala med cash ÖVERALLT.

   • Mr Snaggle skriver:

    Bra sagt. Det är särskilt svårt för många äldre att hänga med i den tekniska utvecklingen. Jag tycker inte att de skulle behöva göra det heller egentligen, det alltid borde finnas alternativ som är enklare. Bara ha kvar de som tidigare gällde också, helt enkelt, för de som vill och inte förstår de nya. Det mesta rättfärdigas med att man nu kan göra allt själv. Vissa/många kanske tyckte det var bättre att hellre betala för servicen och få hjälp, just så de slapp det. Allt fler jobb och tjänster försvinner. För nu kan man göra allt själv.

   • Mr Snaggle skriver:

    Man borde alltid ha marängswiss med sig i fickan och betala alla som efterfrågar det med det. 😀 Lite kladdigt, men vad gör man inte. 😉

  • G skriver:

   Ja precis!!! Älskar lokala små företagare, exempelvis restauranger osv. Men det blir ett stort problem att betala när kontanter inte alls accepteras, oavsett stor supermarketbutik, liten butik på hörnet, liten restaurang, eller vad det nu handlar om. Och vill ej bojkotta kontantvägrarna, exempelvis restauranger. Det blir på ett sätt enklare för företagarna och kan nu på senare år även ses som säkrare och man förstår att risken för att bli rånad på kontanter inte finns med i bilden kan vara skönt för den som står bakom kassan. Ofta tar kontantvägrarna givetvis betalkort, vilket är bra. Men det blev ett problem den dagen då även kortsystemet låg nere och man på restaurangen hänvisades till Swish, vi sade att nej det har vi inte. Då vi är lite av stammisar och gör några köp i månaden så gick det bra att komma och betala dagen efter när kortsystemet hade kommit igång igen.

   Men visst, nästan dagligen är det problem, på något sätt, någonstans, med antingen betalkort eller diverse appjävlar som ”ligger nere” och man påminns att cash alltjämt är och kommer alltid att förbli king, oavsett vad någon jävel säger eller hittar på för alternativ.

   Och det finns såklart andra länder som går före och slår vakt om kontanterna…

   ”(2021) Polen förbjuder kontantfritt

   Vid månadsskiftet blir det olagligt för butiker och bankkontor att vägra ta emot kontanter, och avtal om att betalning ska erläggas ”kontantfritt” blir ogiltiga. Det är innebörden av en ny lag som polens president Andrzej Duda undertecknade på torsdagen, rapporterar polska TVN.

   Lagen har tidigare godkänts av parlamentet och härrör från ett initiativ av den polske centralbankschefen Adam Glapiński, som i våras började tala offentligt om problemet med att banker missbrukat pandemin för att försöka effektivisera bort hanteringen av kontanter, ett betalningsmedel som han menar utgör den yttersta ”garanten för frihet”.

   – Vi polacker har alltid värnat den personliga friheten och vi är på vår vakt mot alla försök att begränsa den. Avskaffandet av kontanter och vägen mot en kontantfri ekonomi förespråkas nu av vissa banker och mediehus med hänvisning till internationell hänsyn, men skulle knappast stärka individens frihet, säger Glapiński till polska Money.

   Den nya polska lagen gäller endast banker och fysiska butiker, och inte exempelvis vid massevenemang eller vid automat- och nätförsäljning. Exakt vilka undantag som kommer att finnas ska meddelas genom myndighetsföreskrifter senare.”
   https://www.friatider.se/polen-forbjuder-kontantfritt

   Men även på hemmaplan finns som tur är röster som höjs för att försvara kontanterna…

   ”Kontantfria samhället är farligt – borde förbjudas

   Rubrikerna om bankhaverier och ickefungerande appar har varit många den senaste tiden.
   Riksdagen borde sätta ned foten och besluta att kontanter måste accepteras som betalningsmedel, skriver Jöran Rubensson.”
   https://www.expressen.se/debatt/kontantfria-samhallet-ar-farligt-borde-forbjudas/

 2. G skriver:

  ”Widar: Väljarna tar ansvar för den representativa demokratin

  I en intervju med Kvartals vetenskapsredaktör Henrik Höjer använder statsvetaren Sören Holmberg vid Göteborgs universitet begreppet ”Representation nedifrån”;

  Holmbergs syfte är att förklara utvecklingen i invandringsfrågan under det senaste decenniet i Sverige. Valforskningsprogrammet vid universitetet har djupdykt i frågan om hur det står till med åsiktsöverenskommelsen mellan väljare och valda i ett antal frågor. Vi lever ju i en representativ demokrati där de valda företrädarna i riksdagen över tid bör spegla de rådande uppfattningarna bland väljarna. Så är det också för det mesta, konstaterar Henrik Höjer. Men invandringsfrågan sticker ut. Under åren från 1995 till 2018 (och även fortsatt) är det enligt valforskarna i Göteborg mellan 40 och 60 procent av väljarna som anser att invandringen är för stor till Sverige. Bland riksdagsledamöterna är det under motsvarande period (fram till 2010) dock endast knappt tio procent som delar väljarnas uppfattning. Men 2010 kommer Sverigedemokraterna in i riksdagen. Vilket raskt får åsiktsöverenskommelsen mellan politiker och väljare att bli mer representativ i invandringsfrågan. Valforskarna redogör i rapporten ”Politisk kartellbildning som förklaring till Sverigedemokraternas framgång” för vad som hänt:

  ”I och med Sverigedemokraternas politiska entré, och framför allt efter valet 2018, har skillnaden minskat och riksdagen har numera ungefär samma åsikter i migrationsfrågan som väljarna. Det krävdes således att ett nytt parti tog sig in i riksdagen, och växte sig stort, för att politikerna skulle tvingas anpassa sina åsikter i en riktning som väljarna efterfrågade.”

  Enligt valforskarna uppkommer då och då lösa”kartellbildningar” i riksdagen där de stora partierna informellt blir överens om att inte konkurrera eller söka onödig strid i frågor där de håller med varandra. S och M föredrog att bråka med varandra om tydliga högervänsterfrågor framför att trigga fram invandringspolitiska konflikter; vilka kan bära iväg hur som helst.

  Mot denna bakgrund är det lätt att förstå ilskan som riktades mot dåvarande Folkpartiet som i tidigt 2000-tal utmanade kartellen genom att driva frågor om kunskaper i svenska, hedersvåld och utanförskapsområden bland invandrare. Och sedan kom SD och sköt kartellen i sank. Väljarna har nu nedifrån sett till att riksdagen nu är mer representativ för väljarnas uppfattningar än tidigare. Vilket stärker demokratin. Så är det. Nästa steg för politiken är att skapa majoriteter för reformer som kan återföra Sverige till en tillvaro som ett fungerande och balanserat invandringsland.”
  https://folkbladet.se/ledare/kronika/artikel/mot-den-har-bakgrunden-ar-det-latt-att-forsta-ilskan-som-riktades-mot-davarande-folkpartiet/rk7qe0wj

 3. G skriver:

  ”Del 1: Hjältar i prisad SVT-dokumentär stal barn och erbjöd IS att köpa dem”
  https://kvartal.se/artiklar/hjaltar-i-prisad-svt-dokumentar-stal-barn/

  ”Del 2: Fejkade scenerna i Guldbaggebelönade SVT-dokumentären”
  https://kvartal.se/artiklar/fejkade-scenerna-i-guldbaggebelonade-dokumentaren/

  ”Ola Wong: Den här gången räcker det inte med att SVT gör en egen utredning”
  https://kvartal.se/artiklar/den-har-gangen-racker-det-inte-med-att-svt-gor-en-egen-utredning/

  ”Widar: Kvartal gör en stor insats som public service”
  https://folkbladet.se/ledare/kronika/artikel/kanslan-ar-att-man-pa-svt-blev-sa-betuttade-i-innehallet-att-man-glomde-kolla-om-det-man-var-med-om-att-producera-var-sakligt-sant-och-relevant/jpy3kzmj

 4. G skriver:

  Herrejösses. Skrik högre!!!!

  ”Regeringen sätter utsatta grupper mot varandra

  Biståndsminister Matilda Ernkrans och S-regeringen får hård kritik från en lång rad organisationer för sitt beslut om att använda biståndsmedel för att bistå flyktingar från Ukraina.

  Det är ett alltigenom dåligt beslut att ta pengar från världens fattiga och förtryckta.

  Regeringen gör just nu den största nedskärningen någonsin av Sveriges internationella bistånd; 9,2 miljarder kronor, när biståndet får bära hela kostnaden för mottagandet av flyktingar från Ukraina.Till exempel lamslår nedskärningarna viktigt arbete som över 2 000 organisationer och nätverk i Afrika, Asien, Latinamerika, Mellanöstern och Östeuropa gör för hållbar utveckling och mänskliga rättigheter.

  En av de minst uppmärksammade – men mest uppseendeväckande – konsekvenserna av vårbudgeten är regeringens brutna löften om klimatfinansiering och hållbar utveckling. Det området nedprioriteras mer än de flesta områden i biståndsbudgeten.Kort sagt: regeringen sviker allra mest de områden de själva säger sig prioritera.

  När finansministern säger att svensk ekonomi står väl rustad att ta emot flyktingar undan kriget i Ukraina och budgetöverskottet på 139 miljarder kronor är större än väntat – då har Sverige råd med både solidariteten med flyktingar och vårt internationella bistånd.

  Sverige har däremot inte råd att skära ner det internationella biståndet och svika människor och organisationer över hela världen som behöver vårt stöd mer än någonsin. Diktatorer världen över gnuggar just nu händerna när Sverige monterar ner sitt stöd till miljöförsvarare, demokratirörelser, kvinnorättsförsvarare och hbtqi-organisationer.

  Det är ett alltigenom dåligt beslut att ta pengar från världens fattiga och förtryckta och i stället göra Sverige till den med råge största mottagaren av svenskt bistånd. Eftersom budgeten inte formellt ändrats utan beslutet fattats genom regleringsbrev till Sida, kan regeringen vilket ögonblick som helst ta tillbaka det här djupt orättfärdiga beslutet. Gör det nu!

  Ett urval av undertecknare

  Erik Lysén, chef Act Svenska kyrkan
  Anna Johansson, generalsekreterare, Amnesty Sverige.
  Magnus Jägerskog, generalsekreterare, Bris
  Lena Ingelstam, generalsekreterare, Diakonia
  Hewan Temesghen, generalsekreterare, Fairtrade Sverige
  Johanna Ragnartz, vd, Håll Sverige Rent
  Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna
  Karin Lexén, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen
  Anna Sundström, generalsekreterare, Olof Palmes Internationella Center
  Suzanne Standfast, generalsekreterare, Oxfam Sverige
  Henrik Carlborg, ordförande, Palestinagrupperna i Sverige
  Helena Thybell, generalsekreterare, Rädda Barnen
  Line Gordon, professor och föreståndare Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet
  Agnes Hellström, ordförande, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen
  Annelie Börjesson, ordförande, Svenska FN-förbundet
  Michael Algovik, ordförande, Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi
  Per-Anders Jande, ordförande, Svensk mat- och miljöinformation
  Alice Blondel, kanslichef, Swedwatch
  Daniel Camerini, ordförande i riksstyrelsen, TAMAM
  Amanda Lindow, sammankallande, Unga Feminister
  Pernilla Baralt, generalsekreterare, UNICEF Sverige
  Josefin G Nilsson, sektionschef, press- och opinionschef, Unionen
  Maria Nyberg, generalsekreterare, Union to Union
  Gunnela Ståhle, ordförande, Vi Konsumenter
  Anna Tibblin, generalsekreterare, Vi-skogen och We Effect
  Frida Berry Eklund, talesperson, Våra barns klimat
  Johanna Eliasson, ordförande, Vänsterns Internationella Forum
  Gustaf Lind, generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF
  Peter Brune, generalsekreterare, War Child
  Anna Nilsdotter, generalsekreterare, WaterAid Sverige
  Martin Uggla, verksamhetschef, Östgruppen

  CONCORD Sverige har samordnat ett hundratal underskrifter till denna artikel. Däribland Helena Lindemark, grundare och vice ordförande, 2022 Initiative Foundation och Louise Lindfors, generalsekreterare, Afrikagrupperna.”
  https://folkbladet.se/debatt/artikel/regeringen-satter-utsatta-grupper-mot-varandra/jd922g1l

  Vissa av undertecknarna fattar jag inte vad de öht har med detta ämne att göra.

  • bergersjo skriver:

   ”Det är ett alltigenom dåligt beslut att ta pengar från världens fattiga och förtryckta.”
   WTF? Det är inte DERAS pengar!!! Det är SVERIGES pengar! Svenska skattebetalares pengar! Om snällister vill känna sig goda och dela ut bistånd hit och dit kan de göra det med SINA EGNA FUCKING PENGAR och så kan skattepengarna användas till VÅRT LAND istället. Blir så djävla förbannad på sån här skit.

 5. G skriver:

  Detta är intressant och bra att någon lyfter blicken mot dessa grupper. Behövs göras mycket oftare.

  På DN Debatt skriver man ett inlägg den 18 maj….

  ”Naturskyddsföreningen: Miljöpartiet har varit bäst i riksdagen på att agera för miljön. Vänster­partiet började starkt, men tappade sedan. Socialdemokraterna har blivit svagare som ensamt regeringsparti, medan M, KD och SD var sämst på klimatpolitik. Det är resultatet av vår granskning av mandatperioden 2018–2022.”
  https://www.dn.se/debatt/mp-bast-i-miljoklassen-under-mandatperioden/

  Men redan 16 maj gör Karin Pihl en mycket bra och viktig poängtering ang vad dess grupper är och vad de vill, så det blev ju bra tajmat…

  ”Karin Pihl: Lobbygrupperna är inga expertmyndigheter

  LedarkrönikaIntresseorganisationer gör sitt bästa för att framställa sig själva som objektiva granskare. Inte minst genom diverse listor på vilka partier som har bäst åsikter. Som väljare gäller det att se upp.”
  https://www.gp.se/ledare/lobbygrupperna-%C3%A4r-inga-expertmyndigheter-1.72639933

 6. G skriver:

  Twitterstorm när Ivar Arpi lyfter folkutbytet
  https://www.friatider.se/twitterstorm-nar-ivar-arpi-lyfter-folkutbytet

  Saknaden efter det Sverige som nyss fanns
  https://ivararpi.substack.com/p/saknaden-efter-det-sverige-som-nyss?s=r

  Toppenbra av Ivar ovan. Frågan är om även exempelvis gamla (S)-rävar som Widar, som skrev bra om boken Ivar nämner i slutet av sin text redan den 2 april, också riskerar att stämplas som någon som sprider konspirationsteorin om folkutbyte och skapar en grogrund för rasistiska dåd. Hoppas inte det. Om någon har ”fel” frisyr kan den anklagas för att hålla på med ”kulturell appropriering”. Det svensk vänster/libs gör sig skyldig till är något jag aldrig kommer göra, det jag kallar för appropriation of the american mind-set. Och tydligen kan den som vill appropriera det amerikanska tankesättet göra det utan att rasistanklagas.

  ”Widar Andersson: Hjälp Sverige och släpp saknaden loss

  Boken gör mig slitsamt insiktsfull om banden mellan det gamla och nya Sverige.
  ..[…]..
  Efter läsningen känner jag mig befriad, lättare till sinnes och mer slitsamt insiktsfull om de nödvändiga banden mellan det gamla och nya Sverige. Att känna saknad är att finnas till.”
  https://folkbladet.se/kultur/kronika/artikel/las-den-har-boken-och-ta-chansen-att-befria-dig-fran-skammen-och-fran-forkrympande-tankar-om-invandring/rgpzmx7r

 7. Mr Snaggle skriver:

  Nobody gick på den vanliga TVn inatt när jag bläddrade genom kanalerna för jag inte kunde sova. Såg hela utom början. Helt okej actionrulle! Sett bättre, men inte alls dålig heller.

  • bergersjo skriver:

   Men håller du med om att den blir allt sämre efter första halvtimmen?

   • Mr Snaggle skriver:

    Bussfighten-klippet var bäst. Men just den delen missade jag nu, kom in i den efter c.a. 20 min. Så jag missade väl det bästa då. 😦

   • bergersjo skriver:

    Absolut, bussfighten var bäst och även resten av filmen från början och fram till strax innan han brände ner huset. Då hade han blivit för mycket Dexter och allting kokade över till att bli good feeeling massmord hela tiden.

 8. Mr Snaggle skriver:

  Fattade inte slutet (på Nobody) bara, om det var någon av ryssarna igen eller någon annan från hans förflutna som ringde honom på mobilen när han och frun tittade på huset.

 9. Mr Snaggle skriver:

  Sett denna? Alla inser direkt när det är dags att springa…

  • bergersjo skriver:

   Om det var äkta pranks och inte en massa skådisar, så hoppas jag verkligen den djäveln åkte fast och fick ett svidande straff.

 10. Mr Snaggle skriver:

  Ingen aning. Jag trodde den där med golddiggern/bilen var äkta också tills du sa motsatsen.

 11. Mr Snaggle skriver:

  Sevärd apropå politik – Gurra Imiterar statsministrar:

 12. Mr Snaggle skriver:

  De gillar verkligen inte din hemstad, de här killarna… 😀

  • bergersjo skriver:

   Va? Vilka killar? Kom ihåg att när jag läser din kommentar så ser jag BARA din kommentar samt i vilket inlägg du skrivit den.

 13. Mr Snaggle skriver:

  Glömde länken igen:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s